AZ TR RU EN
»Giriş Sayfam Yap »Favorilere Ekle »Sitene Ekle »Arşiv
ANASAYFA FOTO GALERİ VİDEO HABER İLETİŞİM
     
SON DAKİKA : Türk Devletleri Teşkilatı Üyeleri Anayasa Yargısı Konferansı kuruldu     Azerbaycan’ın siber güvenlik adımına yerli teknoloji üreticisinden destek     Güneş sistemini tartışan öğrenciler Azerbaycan yolcusu     Washington’da buluşan Türklerden şehit diplomatlara anma, Ermeni iddialarına tepki     Azerbaycan, Türkiye’nin ’Koruyucu Aile Sistemi’ tecrübesinden istifade edecek     Şuşa’daki Zafer Kurultayı’nda ’güç birliğine’ vurgu yapıldı     Azerbaycan, Ukrayna’ya insani yardım gönderdi     Azerbaycan’dan Pençe-Kilit Operasyonu’nda şehit olan asker için taziye mesajı     Rusya Devlet Başkanı Putin, Ermenistan Başbakanı Paşinyan ile görüştü     Aliyev: Ermenistan, Nahçıvan’a yapılacak yolların koordinatlarını vermedi     Dünya turuna çıkan Türk "mim" sanatçısı Kılıç, ilk durağı Bakü’de     Azerbaycan’a girişlerde Kovid-19 PCR testi sunma zorunluluğu kaldırıldı     BMC, Azerbaycan’a 170 otobüs daha ihraç etti     Bakan Çavuşoğlu, Azerbaycanlı ve Türkmenistanlı mevkidaşlarıyla telefonda görüştü     Aliyev, Ermenistan’ın ilişkilerin normalleşmesi için sundukları teklifi kabul ettiğini bildirdi     TÜRKSOY Genel Sekreterlik görevini Sultan Raev devraldı     AB: Ermenistan ve Azerbaycan’la barış için somut süreç başlatmaya karar verdik     Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile telefonda görüştü     Azerbaycan: Brüksel’de Ermenistan’la barış için önemli adım atıldı     Azerbaycan Kültür Bakanı Kerimov, Şuşa’nın ’Türk Dünyası Kültür Başkenti’ ilan edilmesini değerlendirdi    
Güncel Haberler Politika Ekonomi Kültürel Spor Karabağ Diaspora Türk Dünyası Dünya
» Başbakan Yıldırım: Türk ekonomisi en gelişmiş ülkelerin ekonomilerinden daha sağlam
14/11/2016 Yazdır

Başbakan Binali Yıldırım, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleşen Tuzla-Sedef Tersanesi'ndeki gemi uğurlama töreninde yaptığı konuşmada, inşa edilen ve elektrik üreten gemilerinin sadece gemi inşa sanayimize değil, denizcilik sektörümüze kriz döneminde katkı sağlamanın yanı sıra aynı zamanda dünyanın nüfusunun beşte birinin hala elektriğe ulaşmadığı düşünülürse, bunların çok önemli bir sosyal sorumluluğu da küresel anlamda yerine getirdiğini kaydetti.

"Dünyanın birçok ülkesinde, Afrika'da, Asya'da bu tür gemiler, ısıtıyor, aydınlatıyor, oradaki insanların en temel ihtiyaçlarını karşılıyor" diyen Başbakan Yıldırım, söyle devam etti:

"Sayın Cumhurbaşkanım, Türkiye liderliğinizde son 14 yılda; sadece 1 Türkiye'yi 3 Türkiye yapmadı, üçe katlamadı. Aynı zamanda küresel dış yardımlarda da Türkiye, en gelişmiş dünyanın önde giden ülkeleri arasında yer aldı. 3 milyar doların üzerinde, Türkiye, az gelişmiş ülkelere, öyle veya böyle bir şekilde destek oluyor, yardım ediyor ve onların sorunlarının azalması ve hayatlarının kolaylaşması için katkı sağlıyor. Denizcilik sektörü dünya için vazgeçilmez bir sektördür. Ancak denizcilik sektörünün dünyada 2009'da başlayıp halen devam eden küresel krizden en fazla etkilenen sektör olduğunu bilmemiz gerekiyor. Çünkü dünyadaki taşımacılığın yüzde 90'ı deniz yoluyla yapılıyor. Dünya ticaretindeki daralma 'der demez' en önce denizcilik sektörü etkileniyor. İşte bunu dikkate alan Türkiye'nin gemi inşa sektörü, krizden çıkabilecek yöntemleri de geliştirmeyi başardı."

"Tüm yatlara Türk bayrağı"
Yeni gemi inşada her ne kadar azalma olsa da; tamir, bakım, onarım işleriyle ve bu tip işlerle krizden çıkış yollarını hayata geçirdiğini anlatan Başbakan Yıldırım, "Tadilat yaparak, motorlar koyarak, elektrojen grupları koyarak sektörün canlı ve ayakta tutulmasını için gerekli çalışmalar yapılıyor. Bu anlamda bütün sektörün hareketliliğini devam ettiren gemi inşa sektörüne, denizciliğimize teşekkür ediyorum. Ayrıca biz de bu kriz sürecinde bazı tedbirleri alıyoruz" ifadelerini kullandı.

Bu anlamda üç önemli kararı aldıklarını dile getiren Yıldırım, sözlerini söyle sürdürdü:

"Bir tanesi uluslararası gemi siciline kayıtta kaynaklanan sıkıntılar vardı. Onların çözümü için gerekli düzenlemeleri yaptık. Geriye yönelik armatörlerimizin inşa edip ikinci sicil diye adlandırdığımız uluslararası gemi siciline kaydedilen gemilerle ilgili sorunlarını çözdük. Bir diğer konu tersanelerimizin gerek Tuzla'da gerekse Yalova'da kira sürelerini 49 yıla çıkardık. Bunların yıllık kira ödemelerini de büyük bir miktarda indirdik. Binde bir mertebesine düşürdük. Bu önemli bir katkıdır. Bugünlerde de sizin (Cumhurbaşkanı) talimatını verdiğiniz önemli bir konu var. O da 'Artık bir Türkiye'nin kıyılarında yabancı bayraklı yatlar dolansın istemiyorum. Limanlarımıza başka ülkelerin bayrağını kıçlarında dalgalandıran yatlar olmasın dediniz.' Bunun için düzenlememizi yaptık. Önümüzdeki hafta yürürlüğe girecek. Devrim niteliğinde birtakım değişiklikler yaptık. Böylece artık Türkiye'deki bütün yatların öyle zannediyorum ki Türk bayrağına geçmesi hatta dışarıdaki yat sahiplerinin de Türk bayrağına geçmesinin önünü açmış olduk, engellerini kaldırmış olduk. Hayırlı olsun diyorum."

Denizcilik sektörünün kullandığı yakıtta, ÖTV'nin kaldırılması talimatını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın verdiğini hatırlatan Başbakan Binali Yıldırım, "2004 yılında hiçbir sektöre uygulamadık. Kabotajda yolcu ve yük taşımacılığında bunu uygulamaya başladık. Bunun sıkıntısını siz belediye başkanı iken, biz İDO'da çekmiştik. Çok büyük yakıt maliyetleri adeta bizim belimizi büker hale getirmişti. İktidara geldiğimizde ilk talimatlarınızdan birisi denizde toplu taşımacılığın geliştirilmesi için yakıtların ÖTV'sinin kaldırılması oldu. 5 milyar tutarında bir teşviği 14 yıldır denizcilik sektörümüze veriyoruz. Bunun semeresini de gördük. 2003 yılında denizcilikte sadece taşımacılık, yolcu taşımacılığı 90 milyon iken, yılda bu sayı 165 milyona çıktı. 4 milyon ton yakıt desteği verdik. Boğazlardan geçen gemi sayısı maalesef bu yıllarda azaldı. 56 bin gemi geçerken 43 bin 500 civarında kaldı. Bu da küresel krizin en açık denizcilik sektöründe bir ölçüsü" değerlendirmesinde bulundu.

"Gemi adamı yetiştirmede önde gelen ülkelerin önüne geçtik"
"Bugün Türkiye, 185 bin gemi adamı yetiştirmiş durumda" diyen Yıldırım, şunları kaydetti:

"Yetiştirilen gemi adamı bakımdan dünyanın önde gelen ülkelerinin de önüne geçtik, Çin'den sonra geliyoruz. Neden? Çünkü 14 yılda gemi adamı yetiştirmek için 110 tane eğitim kurumu kurduk. Bunlardan üniversite var, fakülte var, meslek okulu var, lise ve özel kurslar... Tam 110 tane okul, eğitim kurumu faaliyet geçirdik. 2016 yılında deniz yoluyla taşınan araç sayısı önemli ölçüde arttı. 330 bin araç deniz yoluyla taşındı. Ve geçtiğimiz 14 yıl içerisinde Türkiye'nin deniz ticaret gücü de büyüdü. 9 milyon detveyt ton filomuz varken bu rakam 29 milyonun üzerine çıktı. Burada Türk bayraklı gemiler var. Ayrıca Türk sahipli gemiler de var. Bir kısmı yabancı bayraklı. 175 liman tesisimizde yılda 419 milyon ton yük, 8.5 milyon yük konteyner eleçlemesi yapıyoruz. İhracatımızın üç katına çıkması ancak ve ancak liman ve filo kapasitemizin bu denli artmasıyla mümkün hale geldi. Hedeflerimiz bununla sınırlı değil. 2023'e giderken iddialı hedeflerimiz var. İnşallah denizcilik sektörünün de üzerine düşen görevi yapacak ve ülkemizin, Cumhuriyetimizin 100. yıl dönümüne hazır hale gelecek, adımları birer birer atacağız."

Başbakan Yıldırım, Karadeniz Holding'in Afrika ve Asya'da gelişmekte olan bir çok ülkeye sağladığı hizmetlerle büyük dua aldığını aynı zamanda Türkiye'nin başarısını, sosyal politikalar yönünde ortaya koyduğu başarıyı da tanıtma fırsatı bulduklarını söyledi.

Bunun sadece ticari bir mesele değil aynı zamanda sosyal sorumluluk projesi olduğunu ifade eden Yıldırım, "Sosyal sorumlulukta da Türkiye, küresel anlamda bir çok ülkenin önüne geçti. 3 milyon Suriyeli, Iraklı kardeşimizi 6 yıldır ülkemizde misafir ediyoruz, onlarla ekmeğimizi, aşımızı bölüşüyoruz. Biz sizden aldığımız talimatla diyoruz ki ekmeğimizi bölüşürüz ama ülkeyi böldürtmeyiz. Ülkenin bölünmemesi için gerek bölücü terör örgütüyle, gerek FETÖ alçak terör örgütüyle var gücümüzle mücadele ediyoruz, etmeye de devam edeceğiz. İnşallah gelecek bugünden daha güzel olacak." diye konuştu.

"Türk ekonomisi en gelişmiş ülkelerinin ekonomisinden daha sağlam"
Türkiye'nin önünde çok güzel yılların olduğunu ifade eden Yıldırım, her ne kadar ülke ekonomisi üzerine bir takım spekülasyonlar yapıyorlarsa da hiç kimsenin endişe etmemesi gerektiğini dile getirdi.Türk ekonomisinin dünyanın en iyi, en gelişmiş ülkelerinin ekonomisinden daha sağlam daha güçlü olduğunu vurgulayan Yıldırım, 2017 yılının üreten, istihdam oluşturan ve ihracatı arttıran gerçek ekonomik kararlarla bir hamle ve başarı olacağını aktardı.

Tören alanına gelişinde, Karadeniz Holding Yönetim Kurulu Başkanı Osman Karadeniz'in 6 yaşındaki kızı Orka Deniz Karadeniz, çizdiği bir resmi Başbakan Yıldırım'a hediye etti.

Törenin ardından Başbakan Binali Yıldırım, Tuzla'da Gemi Mühendisleri Odası'nı ziyaret etti ve burada devam eden Gemi Mühendisleri Odası Öğrenci Komisyonu toplantısına katıldı.

 
Hava Durumu
Kurlar
 USD :  1.7
 EUR :  1.8409
 GBP :  2.1446
 TRY :  0.0528
 EUR/USD :  1.0829
YAZARLAR
İbrahim NƏBİOĞLU
100-cü GÜN
Dr. Nazim CEFERSOY
Azərbaycan-Türkiyə münasibətlərinə sabotaj cəhdləri var
Dr. Hatem CABBARLI
Nikol Paşinyanın siyasi-psixoloji portreti və Dağlıq Qarabağ münaqişəsi - TƏHLİL
Dr. Asif KURBAN
Bağımsızlığa Giden Yolda: 20 Ocak
Necdet SİVASLI
Azerbaycan Türkleri’nde "Ahır Çerşenbe" geleneği...
Araz ASLANLI
Şuşa Beyannamesi bölgesel barış ve iş birliğinin teminatı
Arif KESKİN
Sitem Ve Aklın Yolu
Dr. Afgan VELİYEV
Azərbaycan Cümhuriyyəti Parlamentinin ilk qadın əməkdaşı
Selçuk DÜZGÜN
AzerbayCAN’ımızdan Ne İstiyorlar?
Dr.Alesker ALESKERLİ
“Avrupa Parlamentosunun Kararı Ermenistan’ın Keyfini Kaçırdı”
Dr. Sinan OĞAN
Karabağ’da Olası Bir Savaşa Ne Kadar Hazırlıklıyız?
Dr. Cavid VELİYEV
Karabağ Zaferi’nin birinci yılında güney Kafkasya
Dr. Rövşen ŞAHBAZOV
29 Ekim Sabahı Uyanırken…
ÇOK OKUNANLAR bu hafta | bu ay
İstatistik
 
Haberleri referans göstererek yayımlayabilirsiniz.  NewsAze.com Azerbaycanla ilgili dünya genelinde çıkmış haberleri 4 dilden okuyucularıyla paylaşmaktadır.

Partnerler
www.tureml.com      www.haberaze.com     www.turkiyedeneval.com     www.evaxtar.az    www.turaltrade.com

Asersoft