AZ TR RU EN
»Giriş Sayfam Yap »Favorilere Ekle »Sitene Ekle »Arşiv
ANASAYFA FOTO GALERİ VİDEO HABER İLETİŞİM
     
SON DAKİKA : Türk Devletleri Teşkilatı Üyeleri Anayasa Yargısı Konferansı kuruldu     Azerbaycan’ın siber güvenlik adımına yerli teknoloji üreticisinden destek     Güneş sistemini tartışan öğrenciler Azerbaycan yolcusu     Washington’da buluşan Türklerden şehit diplomatlara anma, Ermeni iddialarına tepki     Azerbaycan, Türkiye’nin ’Koruyucu Aile Sistemi’ tecrübesinden istifade edecek     Şuşa’daki Zafer Kurultayı’nda ’güç birliğine’ vurgu yapıldı     Azerbaycan, Ukrayna’ya insani yardım gönderdi     Azerbaycan’dan Pençe-Kilit Operasyonu’nda şehit olan asker için taziye mesajı     Rusya Devlet Başkanı Putin, Ermenistan Başbakanı Paşinyan ile görüştü     Aliyev: Ermenistan, Nahçıvan’a yapılacak yolların koordinatlarını vermedi     Dünya turuna çıkan Türk "mim" sanatçısı Kılıç, ilk durağı Bakü’de     Azerbaycan’a girişlerde Kovid-19 PCR testi sunma zorunluluğu kaldırıldı     BMC, Azerbaycan’a 170 otobüs daha ihraç etti     Bakan Çavuşoğlu, Azerbaycanlı ve Türkmenistanlı mevkidaşlarıyla telefonda görüştü     Aliyev, Ermenistan’ın ilişkilerin normalleşmesi için sundukları teklifi kabul ettiğini bildirdi     TÜRKSOY Genel Sekreterlik görevini Sultan Raev devraldı     AB: Ermenistan ve Azerbaycan’la barış için somut süreç başlatmaya karar verdik     Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile telefonda görüştü     Azerbaycan: Brüksel’de Ermenistan’la barış için önemli adım atıldı     Azerbaycan Kültür Bakanı Kerimov, Şuşa’nın ’Türk Dünyası Kültür Başkenti’ ilan edilmesini değerlendirdi    
Güncel Haberler Politika Ekonomi Kültürel Spor Karabağ Diaspora Türk Dünyası Dünya
» Dede Korkut Tiyatro Eseri Yarışmasında Ödüller Sahiplerini Buldu
23/12/2017 Yazdır

Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı TÜRKSOY ve Avrasya Yazarlar Birliğinin ortak düzenlediği II. Uluslararası Dede Korkut Tiyatro Eseri Yarışması'nda dereceye giren yarışmacılar ödüllerini aldı.

TÜRKSOY Genel Sekreteri Prof. Düsen Kaseinov'un evsahipliğinde Genel Merkez binasında, 19 Aralık 2017 tarihinde, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman, eski Kültür ve Turizm Bakanı, Türk Dünyası Vakfı Başkanı, Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Nabi Avcı, Eski Tarım ve Köyişleri Bakanı, Anadolu Mektebi Genel Başkanı Sami Güçlü, Avrasya Yazarlar Birliği Başkanı Yrd. Doç. Dr Yakup Ömeroğlu, Ahmet Yesevi Uluslararası Kazak-Türk Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız, Azerbaycan Yazarlar Birliği Başkan Yardımcısı Reşad Mecid, şair Ali Akbaş, çok sayıda davetli ve basın mensubunun katılımıyla II. Uluslararası Dede Korkut Tiyatro Eseri Yarışması ödül töreni düzenlendi.

Törende yaptığı açılış konuşmasında TÜRKSOY'un faaliyetlerinde Türk Dünyası edebiyatının yaygınlaştırılması ve geliştirilmesine yönelik etkinliklerin ağırlıklı olarak yer aldığını vurgulayan Genel Sekreter Kaseinov, yapılan çalışmalara değinerek, ünlü Kırgız yazar Cengiz Aytmatov'un doğumunun 90. yıldönümü vesilesiyle 2018 yılını "Cengiz Aytmatov Anma Yılı" ilan ettiklerini ve bu kapsamda TÜRKSOY üyesi ülkelerde çeşitli etkinlikler düzenleyeceklerini bildirdi.

Türk Dünyası edebi mirasının yaygınlaştırılması konusunda işbirliği yaptıkları kurumlar arasında Avrasya Yazarlar Birliği'nin özel yere sahip olduğunu kaydeden Kaseinov, "On yılı aşkın bir süredir edebiyat alanında uluslararası projelere imza atan Avrasya Yazarlar Birliği, bu çalışmalarıyla Türk Dünyası genç nesillerine emsalsiz katkı sunmaktadır. Hikaye, şiir, deneme ve edebiyatın diğer türlerinde atölyeler düzenleyen, genç nesillere ata yadigarı zengin kültürü benimsetmenin yanısıra, geleceğe yönelik çalışmalarında ışık tutan bu güzide kuruluş ile ortak projeler hazırlamak TÜRKSOY ailesine büyük memnuniyet vermektedir.

Avrasya Yazarlar Birliği ile ortak düzenlediğimiz ve geleneksel hale gelen Türk Dünyası Edebiyat Dergileri Kongreleri, Uluslararası Kaşgarlı Mahmut Hikaye Yarışması projelerinde olduğu gibi, bu yıl ikincisini düzenlediğimiz Uluslararası Dede Korkut Tiyatro Eseri Yarışması daha şimdiden geleneksel faaliyetlerimiz arasında kendine yer edinmiştir." diye konuştu.

Törende konuşma yapan Avrasya Yazarlar Birliği Başkanı Yakup Ömeroğlu, projeye destek veren kurum ve kişilere teşekkürlerini sundu. Edebiyat alanında düzenledikleri çeşitli projelerin Türk Dünyası yazarlarına yaptığı katkılardan bahseden Ömeroğlu, yarışmalara katılmak için İran'ın Türkmen Sahra bölgesindeki Türkmenlerin ilk defa Türkmence hikaye yazdıklarını belirtti. Ömeroğlu ayrıca, Dede Korkut Tiyatro Eseri yarışması vesilesiyle Türkmen Sahra bölgesinde ilk defa tiyatro piyesi yazıldığını vurguladı.

Bu yılki yarışmaya Türk Dünyasının çeşitli bölgelerinden 48 eserin katıldığını vurgulaya, bu sayının gelecek yıllarda artarak devam edeceğine olan umudunu dile getiren Ömeroğlu, Türk Dünyası çapında düzenledikleri yarışmaların ortak Türk Dünyası edebiyatının teşekkülünde önemli katkı sağladığını bildirdi.

Ödül töreninde konuşma yapan Anadolu Mektebi Genel Başkanı Sami Güçlü, "Topraklarımızda kültürel bağları kurma konusunda yoğun bir çaba içerisindeyiz. Coğrafyamızda oluşan şartlar da bizi daha uzun vadeli çalışmalara yönlendirmektedir. Bu değerlerimizi kendi coğrafyalarının dışına kültürel coğrafyamız taşıma konusunda gayretlerimiz sürmektedir. Önümüzdeki yıl, büyük yazarımız Cengiz Aytmatov ile ilgili yaygın bir okumaya dayalı etkinlikler düzenleyeceğiz. 1700 lise ve üniversite öğrencisiyle, Aytmatov'un tüm eserleri ve hakkında yazılanları okuyarak anlamaya çalışmaya yönelik projemizle 2018 Türk Dünyası Kültür Başkentimiz Kastamonu ve Bolu'da birlikte anacağız." diye konuştu.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Türk Dünyası'nın ortak edebiyat çalışmalarına katkı sunan bu türlü etkinliklerin düzenlenmesinde başta TÜRKSOY olmak üzere bütün kurumlara teşekkür etti. Yayman, İsmail Gaspıralı'nın ifade ettiği, "Dilde, Fikirde, İşte Birlik" prensibinin hayata geçmesinden büyük mutluluk duyduğunu ve Türk Dünyasıyla ilgili daha fazla çalışma ve gayret içerisinde olunması gerektiğini idrak ettiklerini vurguladı. Yayman, 2017-2020 dönemi için tekrar TÜRKSOY Genel Sekreteri seçilen Düsen Kaseinov'u tebrik ederek yeni döneminde başarılar diledi.

Düsen Kaseinov'a yeni döneminde başarı dileyen ve katılımcıları selamlayan Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Nabi Avcı, "hep birlikte bir millet büyüğü ve bütün Türk topluluklarının atası Dede Korkut'u ödül töreni vesilesiyle yad etmek ve onun hayat felsefesini daha iyi idrak etmek üzere" biraraya geldiklerini vurguladı. Etkinliğin düzenlenmesinde katkı sağlayan kurum ve kuruluşlara teşekkürlerini ileten Avcı, düzenlenen yarışma vesilesiyle Türk Dünyasının ortak bir değerine kalıcı hizmetler yapıldığının altını çizdi.

Avcı, "Türk Dünyası'nın bilge atası olarak bilinen Dede Korkut'un hikayelerinde Türklerin savaş ve barışlarıyla birlikte aile, eğitim, karakter sağlamlığı ve üstün ahlak dikkat çekmektedir. Doğruluk, sözünde durmak, mukaddesatı uğruna ölmek hikayelerde ön plana çıkan değerlerdir. bütün karakterlerin aile ve insan sevgisini ön planda tutması milletimizi hoşgörüsü ve dünya görüşünü yansıtmaktadır. Alim ve fazıl kişiliği ile bir dünya değeri olan Dede Korkut'u rahmet ve minnetle yad ediyor ve 2. uluslararası Dede Korkut Tiyatro Eseri yarışması katılımcı ve jürisine teşekkür ediyorum." diye konuştu.

Konuşmaların ardından II. Uluslararası Dede Korkut Tiyatro Eseri Yarışmasında dereceye giren yazarlar ödüllerini aldı. Yarışmada, Birincilik ödülünü Kazakistan'dan "Şarbak" adlı eseri ile katılan Uygur yazar Ahmetcan Aşiri, İkincilik ödülünü "Tuğrul Beyin Rüyası" adlı eseri ile Türkiye'den katılan Lütfi Şahsuvaroğlu, Üçüncülük ödülünü ise Azerbaycan'dan "Aşar Geçer Aras'ı" adlı eseriyle katılan Pervin Nuraliyeva aldı. İran Türkmen Sahra'dan katılan Oğulmaya Semizade ise mansiyon ödülüne layık görüldü.

Ödül törenin ardından yaptığı konuşmada Ahmetcan Aşiri, "Ebedi Bengü Türk halklarının evlatları olarak bu dünyada yaşıyoruz. Dünyanın neresinde Türk halkı yaşıyorsa onlara yardım eli uzatan onu koruması altına almaya çalışan Türk Devleti ve Türkiye Cumhuriyetine müteşekkiriz, onun varlığı bizlere kuvvet veriyor. Türk halklarının yakınlaştırılmasına yönelik faaliyetler için sizlere teşekkür ediyoruz" şeklinde konuştu.

Etkinlik kapsamında Yakup Ömeroğlu, TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov'a Avrasya Yazarlar Birliği'nin Onur Madalyası'nı takdim etti. Ayrıca Düsen Kaseinov, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman'a Türk Cumhuriyetlerinin bağımsızlıklarının 25. Yılı anısına TÜRKSOY tarafından hazırlanan özel madalyayı takdim etti.

 
Hava Durumu
Kurlar
 USD :  1.7
 EUR :  1.8507
 GBP :  2.1644
 TRY :  0.0526
 EUR/USD :  1.0886
YAZARLAR
İbrahim NƏBİOĞLU
100-cü GÜN
Dr. Nazim CEFERSOY
Azərbaycan-Türkiyə münasibətlərinə sabotaj cəhdləri var
Dr. Hatem CABBARLI
Nikol Paşinyanın siyasi-psixoloji portreti və Dağlıq Qarabağ münaqişəsi - TƏHLİL
Dr. Asif KURBAN
Bağımsızlığa Giden Yolda: 20 Ocak
Necdet SİVASLI
Azerbaycan Türkleri’nde "Ahır Çerşenbe" geleneği...
Araz ASLANLI
Şuşa Beyannamesi bölgesel barış ve iş birliğinin teminatı
Arif KESKİN
Sitem Ve Aklın Yolu
Dr. Afgan VELİYEV
Azərbaycan Cümhuriyyəti Parlamentinin ilk qadın əməkdaşı
Selçuk DÜZGÜN
AzerbayCAN’ımızdan Ne İstiyorlar?
Dr.Alesker ALESKERLİ
“Avrupa Parlamentosunun Kararı Ermenistan’ın Keyfini Kaçırdı”
Dr. Sinan OĞAN
Karabağ’da Olası Bir Savaşa Ne Kadar Hazırlıklıyız?
Dr. Cavid VELİYEV
Karabağ Zaferi’nin birinci yılında güney Kafkasya
Dr. Rövşen ŞAHBAZOV
29 Ekim Sabahı Uyanırken…
ÇOK OKUNANLAR bu hafta | bu ay
İstatistik
 
Haberleri referans göstererek yayımlayabilirsiniz.  NewsAze.com Azerbaycanla ilgili dünya genelinde çıkmış haberleri 4 dilden okuyucularıyla paylaşmaktadır.

Partnerler
www.tureml.com      www.haberaze.com     www.turkiyedeneval.com     www.evaxtar.az    www.turaltrade.com

Asersoft