Rusya Dışişleri Bakanlığı Hazar Denizi'nin hukuki statüsü ile ilgili açıklama yaparak göl veya deniz olarak tanımlanamayacağını vurguladı.
Rusya Federasyonu Dışişleri Bakan Yardımcısı Grigoriy Karasin'in Rusya'nın Kommersant gazetesine yaptığı konuşmasında, Kazakistan'ın Aktau şehrinde yapılacak zirve toplantısında, Hazar Denizi'nin yasal statüsü konulu sözleşmesine göre Hazar'ın artık hem deniz hem de göl olarak kabul edilemeyeceğini duyurdu.
Karasin, "Hazar Denizi'nin özel bir yasal statüsü olacaktır. Bu, belirli coğrafi, hidroloji ve diğer özelliklerle açıklanmaktadır. Dünya okyanusları ile doğrudan bağlantısı olmayan bir iç su kütlesi olan Hazar bu nedenle deniz olarak kabul edilemez." şeklinde açıklama yaptı.
Başkan yardımcısı konuşmasının devamında "Ancak aynı zamanda, büyüklüğü, su yapısı ve alt özellikleri nedeniyle Hazar bir göl olarak da kabul edilemez. Bu bağlamda, 1982 tarihli Deniz Hukuku Hakkında Birleşmiş Milletler Sözleşmesi hükümleri ve sınırı aşan göllere uygulanan ilkeler Hazar Denizi için geçerli değildir." diye ifade etti.
Beş kıyı devletinin cumhurbaşkanları, 12 Ağustos'ta, 5. Hazar Zirvesi'nde Aktau'da bir araya gelecek. Gerçekleşecek görüşmede 6 yeni hükümetler arası anlaşmanın tek seferde imzalanması beklenmektedir. Sözleşmeyi kabul ettikten sonra Hazar formatının önemli ölçüde güçlenmesi umuluyor.
Hazar'ın göl mü deniz mi olduğu konusundaki tartışmalar Hazar'dan çıkartılmakta olan petrol sebebiyle gündeme gelmektedir. Uluslararası yasalar gereği, Hazar'ın hukuki statüsüne göre petrolden pay alma oranları oldukça farklılık gösterdiği için Hazar'a kıyısı olan beş ülke açısından göl veya deniz olarak kabul edilişi önem arz ediyor./turktoyu/