AZ TR RU EN
»Giriş Sayfam Yap »Favorilere Ekle »Sitene Ekle »Arşiv
ANASAYFA FOTO GALERİ VİDEO HABER İLETİŞİM
     
SON DAKİKA : Türk Devletleri Teşkilatı Üyeleri Anayasa Yargısı Konferansı kuruldu     Azerbaycan’ın siber güvenlik adımına yerli teknoloji üreticisinden destek     Güneş sistemini tartışan öğrenciler Azerbaycan yolcusu     Washington’da buluşan Türklerden şehit diplomatlara anma, Ermeni iddialarına tepki     Azerbaycan, Türkiye’nin ’Koruyucu Aile Sistemi’ tecrübesinden istifade edecek     Şuşa’daki Zafer Kurultayı’nda ’güç birliğine’ vurgu yapıldı     Azerbaycan, Ukrayna’ya insani yardım gönderdi     Azerbaycan’dan Pençe-Kilit Operasyonu’nda şehit olan asker için taziye mesajı     Rusya Devlet Başkanı Putin, Ermenistan Başbakanı Paşinyan ile görüştü     Aliyev: Ermenistan, Nahçıvan’a yapılacak yolların koordinatlarını vermedi     Dünya turuna çıkan Türk "mim" sanatçısı Kılıç, ilk durağı Bakü’de     Azerbaycan’a girişlerde Kovid-19 PCR testi sunma zorunluluğu kaldırıldı     BMC, Azerbaycan’a 170 otobüs daha ihraç etti     Bakan Çavuşoğlu, Azerbaycanlı ve Türkmenistanlı mevkidaşlarıyla telefonda görüştü     Aliyev, Ermenistan’ın ilişkilerin normalleşmesi için sundukları teklifi kabul ettiğini bildirdi     TÜRKSOY Genel Sekreterlik görevini Sultan Raev devraldı     AB: Ermenistan ve Azerbaycan’la barış için somut süreç başlatmaya karar verdik     Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile telefonda görüştü     Azerbaycan: Brüksel’de Ermenistan’la barış için önemli adım atıldı     Azerbaycan Kültür Bakanı Kerimov, Şuşa’nın ’Türk Dünyası Kültür Başkenti’ ilan edilmesini değerlendirdi    
Güncel Haberler Politika Ekonomi Kültürel Spor Karabağ Diaspora Türk Dünyası Dünya
» Türk Dünyası Üniversitelerinin Dünyadaki Yeri
16/08/2018 Yazdır

Dünyada 20 binden fazla üniversite ve yüksekokul bulunmaktadır. Bu üniversiteler arasında yoğun bir rekabet mevcuttur. Üniversitelerin uzun yıllara dayanan tecrübeleri, kaliteli akademik ortamı, zengin kütüphaneleri ve öğrencilere sağladığı diğer imkanlar herkes tarafından görülmekte ve tercih edilmektedir. Günümüzde tüm insanlar daha iyi eğitim görebilmek ve prestijli üniversitelerde eğitim alabilmek için çoğunlukla batı ülkelerini seçmektedirler.

En iyi dünya üniversiteleri

Her sene farklı düşünce veya eğitim kuruluşları, internet siteleri tarafından dünyanın en seçkin üniversiteler listesi açıklanmaktadır. İstatistiklere dayanan bu üniversitelerin sıralaması öğrenci başına düşen öğretmen sayısı, üniversite tarafından yayımlanan makale, dergi ve kitaplar sayısı, uluslararası öğrenci sayısı, mezunların iş bulma olanağı ve başka kriterler baz alınarak yapılmaktadır.

Timeshighereducation.com tarafından 2018 yılındaki dünyanın en iyi 500 üniversite sıralamasında çoğunlukla Batı Avrupa ve Kuzey Amerika üniversitelerinin olması öğrenci adaylarının eğitim için bu ülkelere yönelmesini açıklamaktadır.

Bu listeye göre ilk 100 üniversiteden 46 tanesi Amerika Birleşik Devletleri üniversiteleri, 9 tanesi İngiltere, 6'şer tanesi Avustralya ve Almanya üniversiteleri ve 4 tanesi de Kanada üniversiteleridir. İlk yüzdeki geri kalan üniversiteler bir veya iki sayılarla Batı Avrupa ve Uzak Doğu (Japonya, Çin ve Kuzey Kore) üniversiteleridir.

İlk yüz üniversitelerin içinde Türk dünyasından hiçbir üniversitenin olmamasıyla beraber İslam ülkelerinden de hiçbir üniversite bulunmamaktadır.

İlk 500 üniversite listesinde ise 7 tane İran üniversitesi, 4 tane Malezya üniversitesi, 2 tane Suudi Arabistan üniversitesi ve 2 tane de Türkiye üniversitesi (farklı web sitelerin farklı kriterlere göre açıkladığı İlk 500 Üniversite sıralamasında Türkiye'den 7 tane üniversite yer almaktadır.

İngiltere merkezli Quacquarelli Symonds (QS) araştırma merkezinin 2018 yılının ''Dünyanın En İyi 1000 Üniversitesi''  listesinde Türk Dünyası'ndan toplam 22 üniversite bulunmaktadır. Bunlardan 13 tanesi Türkiye üniversitesi, 7 tanesi Kazakistan üniversitesi ve 2 tanesi de Azerbaycan üniversitesidir. Kırgızistan'ın hiçbir üniversitesi QS listesinde yer almasa da, iki tane uluslararası üniversitesi, Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi ile Orta Asya'daki Amerika Üniversitesi eğitim için tavsiye edilen üniversiteler sırasında yer almaktadır.

Türkiye’deki özel üniversitelerden Bilkent, Koç, Sabancı, devlet üniversitelerinde ise İstanbul, Hacettepe, ODTÜ, İTÜ ve Gazi gibi üniversiteler bazen farklı kriterlerle İlk 500 Üniversite sıralamalarında yer almaktadır.

İlk 500 Üniversite sıralamasında ne yazık ki diğer Türk cumhuriyetlerinden hiçbir üniversite yer almıyor. Bunun en önemli sebeplerinden biri de Sovyetlerden miras kalan eğitimde rüşvetin çok yaygın olması, otoriter hükumetler yüzünden çalışılabilecek alanın çok kısıtlı olması ve devlet tarafından eğitime yeterince önem verilmemesidir.

Peygamberine ilk gelen vahiy ‘oku’ olan ve eğitim farz olan bir din mensupları olan Müslümanlar ve İslam medeniyetini gelişiminde ve bilimin temelinin oluşumunda ölçülemez role sahip Türklerin eğitimde bu kadar geride kalması kabul edilebilir bir durum değildir.

Gerek Türkiye’de gerekse diğer Türk Cumhuriyetlerde eğitimde üretici değil tüketici olmaktan vazgeçilmez ise ve eğitim devletin en önemli ve en hassas politikalarından biri haline gelmez ise yakın zamanda bu ülkelerde bilimin gelişmesinden bahsetmek pek mümkün olmayacaktır./turktoyu/

Türk Dünyası Üniversitelerinin Dünyadaki Yeri

 
Hava Durumu
Kurlar
 USD :  1.7
 EUR :  1.8507
 GBP :  2.1644
 TRY :  0.0526
 EUR/USD :  1.0886
YAZARLAR
İbrahim NƏBİOĞLU
100-cü GÜN
Dr. Nazim CEFERSOY
Azərbaycan-Türkiyə münasibətlərinə sabotaj cəhdləri var
Dr. Hatem CABBARLI
Nikol Paşinyanın siyasi-psixoloji portreti və Dağlıq Qarabağ münaqişəsi - TƏHLİL
Dr. Asif KURBAN
Bağımsızlığa Giden Yolda: 20 Ocak
Necdet SİVASLI
Azerbaycan Türkleri’nde "Ahır Çerşenbe" geleneği...
Araz ASLANLI
Şuşa Beyannamesi bölgesel barış ve iş birliğinin teminatı
Arif KESKİN
Sitem Ve Aklın Yolu
Dr. Afgan VELİYEV
Azərbaycan Cümhuriyyəti Parlamentinin ilk qadın əməkdaşı
Selçuk DÜZGÜN
AzerbayCAN’ımızdan Ne İstiyorlar?
Dr.Alesker ALESKERLİ
“Avrupa Parlamentosunun Kararı Ermenistan’ın Keyfini Kaçırdı”
Dr. Sinan OĞAN
Karabağ’da Olası Bir Savaşa Ne Kadar Hazırlıklıyız?
Dr. Cavid VELİYEV
Karabağ Zaferi’nin birinci yılında güney Kafkasya
Dr. Rövşen ŞAHBAZOV
29 Ekim Sabahı Uyanırken…
ÇOK OKUNANLAR bu hafta | bu ay
İstatistik
 
Haberleri referans göstererek yayımlayabilirsiniz.  NewsAze.com Azerbaycanla ilgili dünya genelinde çıkmış haberleri 4 dilden okuyucularıyla paylaşmaktadır.

Partnerler
www.tureml.com      www.haberaze.com     www.turkiyedeneval.com     www.evaxtar.az    www.turaltrade.com

Asersoft