AZ TR RU EN
»Baş səhifəm et »Seçilənlərə əlavə et »Sayta əlavə et »Arxiv
Baş Səhifə Foto Galeriya Video Xəbər Əlaqə
     
SON DƏQİQƏ : Türkiyəli professor: “Minaların yükü Azərbaycanın üzərində qalmamalıdır”     Azərbaycanla Ermənistan arasında sülh sazişi Cənubi Qafqazda inteqrasiyanın inkişafına xidmət edəcək      Ərdəbil vilayətində fəallar kəndlərin orijinal türk adlarının bərpasını tələb edir     Paşinyan Putinlə qapalı görüşün detallarını AÇIQLADI     Şərqi Azərbaycan məhkəməsi uşağına Türkay adı ilə şəxsiyyət vəsiqəsi ala bilməyən ailənin şikayətini təmin edib     Fransadan Bakı-İrəvan danışıqlarına REAKSİYA - Paris nə istəyir...     Türkiyədə yaşayan milli fəal Arəş Məkaridustun qardaşı Sulduz kəşfiyyat idarəsində dindirilib     Şuşa və Ağdamla yanaşı, digər ərazilərə də gedə biləcəyik     Azərbaycanda yeni virus TƏHLÜKƏSİ - "İnsanları təşvişə salırlar"     Urmiyə gölünün su səviyyəsi sürətlə azalır     Azərbaycanın analoji addım atmaq hüququ var     Şuşada keçirilən Qurultayın çox böyük tarixi mənası var     Gürcüstan Prezidenti azərbaycanlı gənclə görüşüb     Tanınmış azərbaycanlı alim ABŞ-da vəfat etdi     Azərbaycan-Qırğızıstan sənədləri imzalanıb     "Milli hərəkatımız İranda siyasi alternativ olma yönündə addım atmalıdır”     Türkiyənin 40 rektoru Azərbaycana gəlir     Ermənistan mina terrorunu dəstəkləyən və həyata keçirən ölkədir      Türk dövlətlərinin nazirləri Şamaxıda görüşəcəklər     Tehranda insan haqları vəkili Məhəmmədrza Fəqihinin məhkəməsi keçirilib    
Son Xəbərlər Hadisə Siyasət İqtisadiyyat Mədəniyyət İdman Qarabağ Diaspora Türk Dünyası Dünya
» Azerbaycan - Gürcüstan arasında Borçalılar
26/12/2012 Yazdır

Gürcüstandakı türklerin Gürcüstan-Azerbaycan arasında belirsiz durumuyla bağlı bezi meqamlara öz fikirlerimi yazıb sizinle paylaşmaq istedim
Her zaman Azerbaycan-Gürcüstan münasibetlernde Borçalı, ve ya Borçalı azerbaycan-Gürcüstan strateji emekdaşlığında ve s meqale ve fikirlere rast gele bilersiniz ama eslinde bu günde menim bu yazıda ortaya qoymaq istediyim bir heqiqet vardır o da Azerbaycan-Gürcüstan arasında vurnuxan, özünü hem Gürcüstanlı hem Azerbaycanlı sayan eslinde ise ne Azerbaycanlı nede Gürcüstanlı olan Borçalılar ve onların belirsiz veziyetidir.
Ümumen Borçalıların Azerbaycana köçü ve ya Azerbaycanın onları Azerbaycana köçürmesiyle bağlı ferqli fikirler vardır, çox zaman Azerbaycanı bizim Gürcüstanda qarantımız ve ya ümumen son umut yerimiz kimi görürler eslinde ise real durum heçde bele deyildir.
Bilirsinizki, Gürcüstanlıların Azerbaycana 3 köç dalğası olub ve bunların her birinin de ferqli sebebi ve xüsusiyeti olub.
Sovetler zamanı biz Gürcüstanda tehsili Azerbaycan Türkçesinde aldığımız üçün mektebden sonra ali tehsil üçün Azerbaycana üz tuturduq ve orada oxuyanların bir çoxu hele sovet vaxtlarında azerbaycana yerleşmşidir, hemçinin tiflisde oxumasna baxmayaraq Reşid Behbudov kimi şexslerde omuşdur ki, gürcüce bilmesine ve tiflisde doğulub boya başa çatmasına baxmayaraq, hele sovet döneminden var olan qapalı(yani genelde ancaq Gürcülerden ibaret) Gürcü edebi-medeni mühitine girmeyin çetiniyini görüb eslinde çox eziyyet çekmeden daha asan Azerbaycana üz tutmuşdur. Reşid Behbudov ve diger Azerbaycana köçen Gürcüstan esilli deyerli insanlar eslinde bağlı qapıları açmağa eziyyet çekmeden özleri üçün veten saydıqları Azerbaycana getmişler ve orda yaşayıb yaratmışlar.
İkinci köç dağası, sırf Gamsaxurdia döneminde Gürcü Milletçilerinin tezyiqi ve bele desek deportasiyası neticesinde olmuşdur(Azerbaycanda olimpiya çempionu olan Ferid Mansurovun köçü texminen bu dövüre uyğundur). Bu dönemde köçen insanlara Azerbaycan qucaq açdı, bu insanlarda eslinde ele yastıq altında gizletdikleri pullarını alıb köçdüler Azerbaycana.
Nehayet üçüncü köç, Qamsaxurdia döneminden sonra, Dağılmış, berbad veziyetdeki Gürcüstanda özüne perspektiv, gelecek görmeyerek son ilere qeder Azerbaycana köçen Borçalılardır. Bu köçde bilavasite önceden köçen Borçalılar ve Azerbaycan hökümeti iştirak etmişdir.
Birincisi bunu feodal enenelere sahip Borçalılı ağsakallar teşkil eledi ki, regionbazçılığa dayanacaq yeni Azerbaycan siyasi sisteminde özlerine möhkem yer tuta bilsinler, ikincsi bunu Azerbaycan dövleti etdi, çünkü müharibeden meğlub çxmışdı, xeyli insanı ya itirmişdi ya da ağır veziyetden dolayı ölkeni terk etmişdiler ve bu durumda Azerbaycan demoqrafik olaraq Azerbaycanlıların sayının artmasına nail olmaq isteyirdi, bu zaman ise temiz Azerbaycan türkü kimi xarakterize etdikleri Borçalılar unudulmadı, hemde Gürcüstandan köçen insanlar illerle yastıq altına yığdıqları pullarıyla getdiler bu yeni evlerin alınması, yeni tikililer, ölkede istehlakın artımı ve nehayet Azerbaycanın Ermenistan üzerinde öyündüyü demoqrafik üstünlüyün sağlanmasna yardımcı oldu. Hemçinin regionbazçılığa dayalı Azerbaycan hökümeti ve siyasi sistemi bilirdi ki, Borçalılarda feodal eneneler güclüdür ve bir neçe qurama ağsakkal yaratmagla onlarıda özlerine tabe ede bilecekler ki bu belede oldu.
Borçalılara ferqli, illeqal yollarla Azerbaycan pasportları verldi elbette rüşvet qarşılğında, (özünüz tesevvür edin ne qeder pul döndü bu prosesde), ve şertde qoyuldu ki, Azerbaycan ikili vetendaşlığı tanımır dolayısıyla Gürcüstan vetendaşlığından çıxmaları proseside ele Azerbaycan vetendaşlığına keçmek süretiyle davam edirdi. Azerbaycana köçen Borçalılar getdikce Azerbaycanda yaradılan yeni Azerbaycan milletinin formalaşmasında iştirak etdi, sisteme uyqun olaraq, yaltaq, heykellere eyilen, rüşvete bulaşan vetendaşlar oldular, ama bununla kfayetlemeyib Borçalıda qalan, köçmek isteyen ama imkansızlıqdan köçe bilmeyen kütleni de Azerbayana bağladılar, Tiflisi deyil Bakını mayak etdiler, Bakıdakı bütün iyrenclikler süzülerek en berbad veziyetde Qazaxdan yavaş-yavaş bizim tereflere keçdi.Neticede iki tip Borçalılı yarndı, memur olacaq oxumuş kesim bakıya köçdü ve orada İsaxan Aşurov olub eqidesinden dönmedi, azerbaycanın en tanınmış vekillerinden oldu yada Zelimxan Yaqub olub sistemi terifleyerek hem pullandı hemde yeni sistemde ziyalı oldu. Diger tip Borçalılar ise vetende qalan hansı ki, onsuzda Gürcüce bilmeyen, tehsilsiz, torpağa bağlanıb ekinçi ve ya Lilo, Sadaxlı kimi bazarlarda alver ederek alverçi oldular.
Azerbaycan ebette bzim irelde gedenlerimizi ve ya milleti seferber edecek kimseleri köçürmekle kifayetlenmedi, eksine gerde qalan passiv kütleden de el çekmedi, onları ne çekib Azerbaycana apardı nede Gürcüstanlı olmalarına izin verdi. Mekteblere ders vesaitleri Bakıdan geldi, ama mekteblerde bir defede olsun kadr deyişikliyi olmadı, mektebi bitrenler Gürcüstanda qalsın deye ne Qazaxda ne de Marneulide bir inistitut tikilmedi eksine hamısı yene TQDK qebuluyla Bakıya daşınırdı.
Bu arada Gürcüstanında tamamen bu bölgeye nüfuz etmesi ve nezaret etmesine mkan verilmirdi, eksine Gürcüstan durumdan maksimum faydalanırdı meselen Azerbaycandan nese güzeşt almaq isteyende bizi xatırladaraq nelerdese imtyazlar alırdı, Azerbaycanda Gürcüstana tezyiq etmek isteyende yene bizi xatırladırdı. Buna son ivanaşvilinin azerbaycana seferi öncesi Azerbaycan metbuatında derc edilen, Siyasilerin meqale ve fikirlerinde rast gele bilerik.
Gein indi bütün bunların eksini tesvir edek.
Eger Azerbaycan Borçalıları qebul etmeseydi ne olardı? Bu nüfus ya dünyanın bütün ölkelerine dağılardı(xüsusen Rusyaya) ve elbette bu zaman veten olaraq sadece Borçalıyı hesab edeceklerdi ve Borçalılıq etrafında mikro-milliyetçi, milli azlıq psixologyası(kompleksi) etrafında birleşerek daha sıx bir-biriyle elaqede olan güclü diaspora quraraq Borçalı üçün, Gürcüstan üçün nelerise etmeye çalışacaqlardı, ya da Gürcüstanın o tezyiqlerine dözmeyib, geri çekilib Bakıya qaçmayıb, eksine qarşı terefe layiqli cavab verib en azı muxtariyyet alardılar en çoxuda Abxazya kimi ayrılardılar. Elbette bu iki variant da mence indki durumumuzdan daha yaxşı olacaqdı.
Amma Azerbaycanın varlığı(xüsusen Qarabaq problemiyle varlığı) ve Borçalıları Azerbaycanlılaşdırması bizi bu günkü veziyyete getirdi, biz veten ve kimlik problemi yaşayırıq, biz soruşanda veten olaraq hem Gürcüstanı hem Azerbaycanı bildiririk, ama bu ola bilmez çünkü bu durumda bize hem Gürcüstan, hemde Azerbaycan hem özününkü, hemde başqasınınkı kimi baxır. Biz kimlik problemi yaşayırıq hem Azerbaycanlıyıq hem Gürcüstanlı hemde Türkük, biz özümüzde müeyyen ede bilmirik biz kimik ve kimin hansı medeniyetini temsil edirik ve hansı medeniyetle Gürcüstana inteqrasya olmalıyıq, Gürcüstan üst kimliyinde hansı alt kimlikle , medeniyyetle temsil edilmeliyik.
Bezen deyirlerki, azerbaycanlılar alayarımçıq milletdir ona görede bu veziyetdedir amma unudurlarki, Borçalılar Azerbaycanlılardan da yaman alayarımçıq gündedirler ve indi siz durumu özünüz tesvir edin.
Azerbaycan(hökümeti) sadece bizi özünün hem bölgede, hemdekonkret olaraq Gürcüstanda siyasi ve iqtisadi maraqları üçün tezyiq vasitesi olaraq görür ve istifade edir. Azerbaycan son Miqrasiya xidmetini sertleşdirmekle, eslinde bize münasibetini ortaya qoydu. Gürcüstan buna buna münasibet bildirmeliydi,amma o sadece bizi veten saydığımız ölkeyle baş-başa buraxdı. Gürcüstan ümumen Azerbaycanın Borçalılar adına teşebbüsü ele almasına imkan vermemeidir, çünkü öz daxili işlerine başqa ölkenin müdaxilesidir bu, amma görünür Gürcüstanda bizi heleki tam özününkü olaraq görmür.
Biz roblemlerimiz olanda hemişe bakıya gedirik, ki orada Metbuat konfransı teşkil edek, problemin helline Azerbaycanı celb edek, amma maraqlı durum alınır Biz Gürcüstanlıyıq, problemimiz Gürcüstandadır onun helli yollarınıda Gürcüstanda aramalıyken biz Azerbaycanı tercih edirik ve bele durumda eslinde Gürcüstanda bundan memnundur Azerbaycanda, çünkü Gürcüstana xeyir edirki biz problemlerlimizin hellini ondan istemekle onu narahat etmeyek, Azerbaycanada xeyir edirki biz özümüzü Gürcüstana bir tezyiq aleti kimi ona havale edek.
Biz ne qederki, Problemlerimizi Gürcüstanda, mes Gürcüstanın qanunları çerçivesinde ve Gürcüstan yönetimiyle hell etmeyeceyik biz bu problemlerin helline nal ola bilmeyeceyik.
Biz ne qederki, Abxaziya ve Cenubi-Osetiya(Samaçablo) problemlerine Qarabağ problemindende artıq hessaslıqla yanaşmayacayıq, Gürcüstanda Ermenileri özümüze reqib göreceyik, qısası Gürcüstanda Azerbaycanlı olacayıq bir o qeder biz ne öz medeeniyetimizi, kimliyimizi formalaşdıra bileceyik ne Gürcüstan cemiyetine inteqrasiya ede bileceyik nede problemlerimizi hel ede bileceyik.
Borçalılara demek isteyirem ki, unutmayın Devletin marağıyla Kütlenin marağı üst-üste düşmeye biler, ve xatırlatmaq isteyirem ki, Azerbaycan devletdir, Borçalılar ise heleki kütle halında toplum.
Elvin Bunturk

Newsaze

 
Hava Vəziyyəti
Məzənnələr
 USD :  1.7
 EUR :  1.8399
 GBP :  2.1472
 TRY :  0.0526
 EUR/USD :  1.0823
YAZARLAR
İbrahim NƏBİOĞLU
100-cü GÜN
Dr. Nazim CEFERSOY
Azərbaycan-Türkiyə münasibətlərinə sabotaj cəhdləri var
Dr. Hatem CABBARLI
Nikol Paşinyanın siyasi-psixoloji portreti və Dağlıq Qarabağ münaqişəsi - TƏHLİL
Dr. Asif KURBAN
Bağımsızlığa Giden Yolda: 20 Ocak
Necdet SİVASLI
Azerbaycan Türkleri’nde "Ahır Çerşenbe" geleneği...
Araz ASLANLI
Şuşa Beyannamesi bölgesel barış ve iş birliğinin teminatı
Arif KESKİN
Sitem Ve Aklın Yolu
Dr. Afgan VELİYEV
Azərbaycan Cümhuriyyəti Parlamentinin ilk qadın əməkdaşı
Selçuk DÜZGÜN
AzerbayCAN’ımızdan Ne İstiyorlar?
Dr.Alesker ALESKERLİ
“Avrupa Parlamentosunun Kararı Ermenistan’ın Keyfini Kaçırdı”
Dr. Sinan OĞAN
Karabağ’da Olası Bir Savaşa Ne Kadar Hazırlıklıyız?
Dr. Cavid VELİYEV
Karabağ Zaferi’nin birinci yılında güney Kafkasya
Dr. Rövşen ŞAHBAZOV
29 Ekim Sabahı Uyanırken…
ən çox oxunanlar bu həftə | bu ay
İstatistik
 
Haberleri referans göstererek yayımlayabilirsiniz.  NewsAze.com Azerbaycanla ilgili dünya genelinde çıkmış haberleri 4 dilden okuyucularıyla paylaşmaktadır.

Partnerler
www.tureml.com      www.haberaze.com     www.turkiyedeneval.com     www.evaxtar.az    www.turaltrade.com

Asersoft