AZ TR RU EN
»Giriş Sayfam Yap »Favorilere Ekle »Sitene Ekle »Arşiv
ANASAYFA FOTO GALERİ VİDEO HABER İLETİŞİM
     
SON DAKİKA : Türk Devletleri Teşkilatı Üyeleri Anayasa Yargısı Konferansı kuruldu     Azerbaycan’ın siber güvenlik adımına yerli teknoloji üreticisinden destek     Güneş sistemini tartışan öğrenciler Azerbaycan yolcusu     Washington’da buluşan Türklerden şehit diplomatlara anma, Ermeni iddialarına tepki     Azerbaycan, Türkiye’nin ’Koruyucu Aile Sistemi’ tecrübesinden istifade edecek     Şuşa’daki Zafer Kurultayı’nda ’güç birliğine’ vurgu yapıldı     Azerbaycan, Ukrayna’ya insani yardım gönderdi     Azerbaycan’dan Pençe-Kilit Operasyonu’nda şehit olan asker için taziye mesajı     Rusya Devlet Başkanı Putin, Ermenistan Başbakanı Paşinyan ile görüştü     Aliyev: Ermenistan, Nahçıvan’a yapılacak yolların koordinatlarını vermedi     Dünya turuna çıkan Türk "mim" sanatçısı Kılıç, ilk durağı Bakü’de     Azerbaycan’a girişlerde Kovid-19 PCR testi sunma zorunluluğu kaldırıldı     BMC, Azerbaycan’a 170 otobüs daha ihraç etti     Bakan Çavuşoğlu, Azerbaycanlı ve Türkmenistanlı mevkidaşlarıyla telefonda görüştü     Aliyev, Ermenistan’ın ilişkilerin normalleşmesi için sundukları teklifi kabul ettiğini bildirdi     TÜRKSOY Genel Sekreterlik görevini Sultan Raev devraldı     AB: Ermenistan ve Azerbaycan’la barış için somut süreç başlatmaya karar verdik     Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile telefonda görüştü     Azerbaycan: Brüksel’de Ermenistan’la barış için önemli adım atıldı     Azerbaycan Kültür Bakanı Kerimov, Şuşa’nın ’Türk Dünyası Kültür Başkenti’ ilan edilmesini değerlendirdi    
Güncel Haberler Politika Ekonomi Kültürel Spor Karabağ Diaspora Türk Dünyası Dünya
» Ayrılır mı gönül candan…
24/07/2018 Yazdır

Bundan 40 yıl önce “Esir Türklere Hürriyet” diye slogan atan bir gençliğin mensubuyuz biz. “Yazık, Allah akıl fikir versin, akli problemleri var” diye bakanlar olurdu bize.

Azerbaycan, Türkmenistan, Özbekistan, Kırgızistan ve Kazakistan, koca Sovyetler Birliği’ne kafa tutacak ve bağımsızlıklarını kazanacaklardı! Ulaşılması güç bir hayal gibi gelirdi pek çok çevreye.

Ama oldu işte, gerçekleşti. Hani Anadolu’da “Kurban olayım tipiye, esti getirdi kapıya” diye bir söz vardır ya, aynen öyle tecelli etti. Tereyağından kıl çekercesine, birkaç gün içinde tamamı bağımsızlığına kavuştu.

Sonra, Türk topluluklarının birlikteliğinden bahsettik biz. Yine burun kıvıranlar oldu. Çünkü yıllardır süren Sovyet emperyalizmi sonucu geri kalmış, en temel ihtiyaç maddelerine bile muhtaç olan ülkeler vardı karşımızda.

Aradan 20 küsur yıl daha geçti…

Bugün, gelişmişlikte Avrupa’nın pek çok ülkesini geride bırakan ve parlak bir gelecek vadeden ülkeler oldu çoğu. Azerbaycan, bölgesinde pırıl pırıl parlıyor. Kazakistan, gelişmişlik düzeyi ve zengin doğal kaynakları ile “ben de varım” diyor. Diğerleri de farklı değil. Hepsi birden varlıklarıyla Türkiye’ye güç veriyor.

Bölgelerinde farklı isimlerle var olsalar da kardeş olmanın, bir olmanın getirdiği bir sonuç bu!

***

Anadolu Yayıncılar Derneği son derece güzel bir organizasyonun altına imza attı. Türk medyası olarak, Azerbaycan Milli Basınının 143. Kuruluş Yıldönümünde geniş bir ekiple Bakü’ye çıkarma yaptık…

Konferanslar düzenlendi. Azerbaycanlı kardeşlerimize 15 Temmuz’u ve Türkiye’yi anlattık. Tek bir millet olmanın getirdiği global birliktelik üzerine değerlendirmeler yaptık. Sorular sordular, cevaplandırdık. Merak ettiklerimizi sorduk, cevaplarını aldık.

Gördük ki, biz pek çok kişinin tahmin ettiğinden daha büyüğüz!

Sıkıntımız da biraz buradan kaynaklanıyor. Türkiye sahip olduğu bu avantajla global emperyalizm açısından ciddi bir tehdit bugün. Üstelik, her geçen gün yeni ve büyük adımlar atıyor. Türkiye ile Azerbaycan’ın enerji konusunda gerçekleştirdiği projeler yabana atılır gibi değil. Ayrıca, bunları daha geliştirmek için her iki tarafta da gerekli irade mevcut.

Dostluktan öte kardeşiz biz. 1918’de, Bakü’yü ve çevresini Rus işgalinden kurtarmak için gönderdiğimiz Kafkas İslam Ordusu, herhangi bir hesap kitap içinde o tarafa doğru yönelmedi. Sırf kardeşlerini esaretten kurtarmak için şehitler verdi. Azerbaycan’dan Çanakkale’ye koşanlar da aynı düşünceler içinde hareket etti. Geldiler, bu toprakları kanları ile suladılar ve geri dönemediler.

Bugün eğer Azerbaycan’ın doğal gazı Rusya’dan çok daha uygun fiyata Anadolu’ya akıyorsa, bu kardeşliğin sonucu.

Sahip olduğumuz değerin kıymetini bilelim!

***

Elbette bu fotoğraftan rahatsız olanlar var. Çok doğaldır ki Türkiye’nin bağımsız Türk Cumhuriyetleri ile kurduğu ilişkiler, bölgede çıkarları olan pek çok aktörü huzursuz ediyor. O yüzden algı operasyonları düzenlenmeye çalışılıyor. Birlikteliklerin üzeri örtülmeye çalışıyor, ayrılıkları körüklemek için elden gelen yapılıyor.

Allahtan her iki taraf da durumun farkında…

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ali Hasanov’a yaptığımız ziyaret sırasında gördük ki bütün çabaları boş. Gerekli irade var ve kurulan sıkı ilişkiler daha da sağlamlaşarak devam edecek. Türkiye Cumhuriyeti Başkanı Erdoğan ve Azerbaycan Devleti Cumhurbaşkanı Aliyev de bunu defalarca en yüksek düzeyde dile getirdiler.

Yok ki önümüzde başka bir yol…

Çok iyi biliyoruz ki, bize bizden fayda var!

***

Büyük Türk önderi Gaspıralı İsmail ne demişti:

“Dilde, fikirde, işte birlik.”

Yakaladık o hedefi Azerbaycan’la. Dilde bir problemimiz yok çok şükür. Fikirlerimiz aynı, çünkü biz iki ayrı devlet olsak da tek milletiz. İşte de birliği sağladık. Özellikle enerji alanında dünyanın gıpta ettiği büyük projelere imza atıyoruz. Geleceğimizi birlikte inşa ediyoruz.

Önümüz aydınlık!

Bolşeviklerin yaşama hakkı vermediği ve işgal ettiği Azerbaycan’ın ilk Cumhurbaşkanı Mehmet Emin Resulzade, “Bir kere kalkan bayrak bir daha yere inmez” demişti. O bayrak, bugün Hazar kıyısında gururla dalgalanıyor.

Ve ellerlimiz bir daha kimsenin ayıramayacağı şekilde birleşti.

Geldik, bizzat gördük, şairin ifade ettiği gibi “Ayrılır mı bu gönül candan” diyerek sizinle de paylaşmak istedik. 

Emin Pazarcı

/aksam.om.tr/

 
Hava Durumu
Kurlar
 USD :  1.7
 EUR :  1.8507
 GBP :  2.1644
 TRY :  0.0526
 EUR/USD :  1.0886
YAZARLAR
İbrahim NƏBİOĞLU
100-cü GÜN
Dr. Nazim CEFERSOY
Azərbaycan-Türkiyə münasibətlərinə sabotaj cəhdləri var
Dr. Hatem CABBARLI
Nikol Paşinyanın siyasi-psixoloji portreti və Dağlıq Qarabağ münaqişəsi - TƏHLİL
Dr. Asif KURBAN
Bağımsızlığa Giden Yolda: 20 Ocak
Necdet SİVASLI
Azerbaycan Türkleri’nde "Ahır Çerşenbe" geleneği...
Araz ASLANLI
Şuşa Beyannamesi bölgesel barış ve iş birliğinin teminatı
Arif KESKİN
Sitem Ve Aklın Yolu
Dr. Afgan VELİYEV
Azərbaycan Cümhuriyyəti Parlamentinin ilk qadın əməkdaşı
Selçuk DÜZGÜN
AzerbayCAN’ımızdan Ne İstiyorlar?
Dr.Alesker ALESKERLİ
“Avrupa Parlamentosunun Kararı Ermenistan’ın Keyfini Kaçırdı”
Dr. Sinan OĞAN
Karabağ’da Olası Bir Savaşa Ne Kadar Hazırlıklıyız?
Dr. Cavid VELİYEV
Karabağ Zaferi’nin birinci yılında güney Kafkasya
Dr. Rövşen ŞAHBAZOV
29 Ekim Sabahı Uyanırken…
ÇOK OKUNANLAR bu hafta | bu ay
İstatistik
 
Haberleri referans göstererek yayımlayabilirsiniz.  NewsAze.com Azerbaycanla ilgili dünya genelinde çıkmış haberleri 4 dilden okuyucularıyla paylaşmaktadır.

Partnerler
www.tureml.com      www.haberaze.com     www.turkiyedeneval.com     www.evaxtar.az    www.turaltrade.com

Asersoft