AZ TR RU EN
»Giriş Sayfam Yap »Favorilere Ekle »Sitene Ekle »Arşiv
ANASAYFA FOTO GALERİ VİDEO HABER İLETİŞİM
     
SON DAKİKA : Türk Devletleri Teşkilatı Üyeleri Anayasa Yargısı Konferansı kuruldu     Azerbaycan’ın siber güvenlik adımına yerli teknoloji üreticisinden destek     Güneş sistemini tartışan öğrenciler Azerbaycan yolcusu     Washington’da buluşan Türklerden şehit diplomatlara anma, Ermeni iddialarına tepki     Azerbaycan, Türkiye’nin ’Koruyucu Aile Sistemi’ tecrübesinden istifade edecek     Şuşa’daki Zafer Kurultayı’nda ’güç birliğine’ vurgu yapıldı     Azerbaycan, Ukrayna’ya insani yardım gönderdi     Azerbaycan’dan Pençe-Kilit Operasyonu’nda şehit olan asker için taziye mesajı     Rusya Devlet Başkanı Putin, Ermenistan Başbakanı Paşinyan ile görüştü     Aliyev: Ermenistan, Nahçıvan’a yapılacak yolların koordinatlarını vermedi     Dünya turuna çıkan Türk "mim" sanatçısı Kılıç, ilk durağı Bakü’de     Azerbaycan’a girişlerde Kovid-19 PCR testi sunma zorunluluğu kaldırıldı     BMC, Azerbaycan’a 170 otobüs daha ihraç etti     Bakan Çavuşoğlu, Azerbaycanlı ve Türkmenistanlı mevkidaşlarıyla telefonda görüştü     Aliyev, Ermenistan’ın ilişkilerin normalleşmesi için sundukları teklifi kabul ettiğini bildirdi     TÜRKSOY Genel Sekreterlik görevini Sultan Raev devraldı     AB: Ermenistan ve Azerbaycan’la barış için somut süreç başlatmaya karar verdik     Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile telefonda görüştü     Azerbaycan: Brüksel’de Ermenistan’la barış için önemli adım atıldı     Azerbaycan Kültür Bakanı Kerimov, Şuşa’nın ’Türk Dünyası Kültür Başkenti’ ilan edilmesini değerlendirdi    
Güncel Haberler Politika Ekonomi Kültürel Spor Karabağ Diaspora Türk Dünyası Dünya
» Azerbaycan Derneği Ermenistan’ın Azerbaycan’a saldırısını kınadı
16/07/2020 Yazdır

Ermenistan ordusunun, 12 Temmuz'dan itibaren sınırın Tovuz bölgesinde Azerbaycan mevzilerine top atışları ile başlayan ve halen de devam saldırı girişiminlere bir  kınama da Türkiye'nin İzmir şehrinde faaliyet gösteren Azerbaycan Kardeşlik ve İşbirliği Derneğin'den geldi.

Dernek Başkanı Dr. Asif Kurban, gazetecilere yaptığı açıklamayla, dünya kamuoyunun Ermenistan'ın bu saldırgan tutumuna suskunluğu ve vurdumduymazlğı, tecavüzkar Ermenistan Devletinin katliam ve işgalci faaliyetlerinin daha da artmasına neden olduğuna dikkat etti. 

Kurban, saldrının ilk gününden itibaren Azerbaycan'ın yanında olduğunu, desteğini gösteren Türkiye Cumhuriyeti'ne ve Ukrayna'ya  da teşekkür etti. 

NewsAze, olarak yapılan açıklamanın tamamını takdim ediyoruz;

Azerbaycan topraklarını işgal eden, çocuk, yaşlı, sivil ve masum insanlara karşı acıımasızca katliam ve soykırım yapan Ermenistan Devleti bu faaliyetlerine bir yenisini daha  eklemiştir.

Tüm dünyanın, sivil ulusların Covid -19 virüsüne karşı işbirliği içinde mücadele ettiği bir dönemde işgalcilik, emperyalizm ve yayılmacılığı dış politika haline getiren Ermenistan, 12 Temmuz 2020 tarihinde Azerbaycan-Ermenistan devlet sınırının Tovuz istikametinde  Azerbaycan'ın topraklarını işgal etmek için saldırıya geçmiştir.

Top ve ağır silahlarla Azerbaycan mevzilerine yapılan bu saldırı, Azerbaycan ordusunun anında karşılık vermesiyle Ermenistan silahlı kuvvetlerini ağır kayıplar verdirerek geri çekilmek zorunda bırakmıştır.

Çatışmada ilk gün Azerbaycan ordusundan biri üsteğmen dört asker hayatını kaybetmiş, dört asker yaralanmıştı.

13 Temmuz tarihinde devam eden çatışmalarda, Azerbaycan ordusundan biri tümgeneral olmak üzere yedi asker şehit olmuştur. Saldırı sonucu Tovuz ilinde bir sivil de hayatını kaybetmiştir.

Ateşkes döneminde Ermenistan ordusunun sivil, savunmasız insanlara ve yaşayış yerlerine büyük çaplı silahlarla yapmış oldukları saldırılarla bir daha göstermişlerdir ki, Ermenistan Devleti tecavüzkar politika izlemekte, Uluslararası Hukuku dikkate almamakta, Uluslararası İnsan Hakları özellikle 1949 yılında kabul edilen Cenevre Sözleşmesini ve ona ilave edilen Bir Nolu Eki, Temel Hak ve Özgürlüklerin korunması ile ilgili Sözleşmeleri dikkate almamakta ve bunları bozmakta devam etmektedir. 

Bu sözleşmeyi imzalamış olan dünyanın büyük devletleri özellikle Dağlık Karabağ’ın işgali konusunu çözmek üzere arabuluculuğa soyunmuş olan ATET Minsk Grubu’nun eşbaşkanları ABD, Rusya ve Fransa bu olayları görmezten gelmekte ve susmayı tercih etmektedirler.

Onların bu suskunluğu ve vurdumduymazlğı tecavüzkar Ermenistan Devletinin katliam ve işgalci faaliyetlerinin daha da artmasına neden olmaktadır.

Biz dünya kamuoyuna, uluslararası örgütlere, ATET’in Minsk Grubu’nun eşbaşkanı olan ülkelere, Birleşmiş Miletler Teşkilatı’na müraciet ederek, Ermenistan Devleti’nin bu tecavüzkar faaliyetlerine dur demelerini, Ermenistan’a karşı net ve ciddi sanksiyalar uygulanmasını talep ediyoruz.

Bunlar yapılmadığı zamanı Ermenistan katliam ve soykırım politikalarına devam edecektir. Bu da insanlık ve bölge barışı açısından ciddi sorunlar ortaya çıkaracaktır.

Ermenistan aynı zamanda, Moskova ve Kars Antlaşmaları ile Türkiye’nin de garantörlük hakkı bulunan Azerbaycan’a bağlı Nahçıvan Özerk Bölgesine saldırmakla savaşın boyutlarını daha da genişletmek isteğini ortaya koymaktadır.

Türkiye Cumhuriyeti Devleti her zaman olduğu gibi “Bir Millet, İki Devlet” olan kardeş Azerbaycan’ın bu haklı davasında onun yanında olduğunu en üst düzeyde dile getirmiştir.

Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bu saldırı Ermenistan'ın çapını aşan bir hadisedir ve Azerbaycan'a yönelik bilinçli bir taarruz olduğunu göstermektedir" sözleriyle oynanmak istenen oyunun farkında olduğunu açık bir şekilde ifade etmişlerdir. Bundan dolayı kendilerine, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne çok teşekkür ediyoruz.

Aynı zamanda ilk günden Azerbaycan'a destek beyanatında bulunan Ukrayna Devleti'ne de teşekkürü borç biliriz.

Azerbaycan Kardeşlik ve İşbirliği Derneği olarak, devletimizin kardeş Azerbaycan Cumhuriyeti’ne vermiş olduğu bu destek için teşekkürlerimizi iletmek üzere Sayın Valimiz Yavuz Selim KÖŞGER Bey’i ziyaret ederek şükranlarımızı sunduk.

Ermenistan Ordusunun saldırıları sonucu hayatlarını kaybedenlere Allah’tan rahmet diliyor, ailelerine, yakınlarına ve bütün Azerbaycan halkına derin hüznle başsağlığı diliyoruz.

İşgal altındaki kadim Azerbaycan topraklarındaki bu katliam ve soykırım yapanları ve onlara destek olanları bir daha şiddetle kınıyoruz.

Dünya kamuoyunu bu yaşananlara seyirci kalmamaya çağrıyor, faillerin cezalandırılması için gerekli ciddi adımların ivedilikle atılmasını, bu tür cinayet, katliam ve soykırımların bir daha yaşanmaması için Ermenistan’ın işgal ettiği Azerbaycan topraklarından bir an önce çekilmesini talep ediyoruz.          

 

 
Hava Durumu
Kurlar
 USD :  1.7
 EUR :  1.8507
 GBP :  2.1644
 TRY :  0.0526
 EUR/USD :  1.0886
YAZARLAR
İbrahim NƏBİOĞLU
100-cü GÜN
Dr. Nazim CEFERSOY
Azərbaycan-Türkiyə münasibətlərinə sabotaj cəhdləri var
Dr. Hatem CABBARLI
Nikol Paşinyanın siyasi-psixoloji portreti və Dağlıq Qarabağ münaqişəsi - TƏHLİL
Dr. Asif KURBAN
Bağımsızlığa Giden Yolda: 20 Ocak
Necdet SİVASLI
Azerbaycan Türkleri’nde "Ahır Çerşenbe" geleneği...
Araz ASLANLI
Şuşa Beyannamesi bölgesel barış ve iş birliğinin teminatı
Arif KESKİN
Sitem Ve Aklın Yolu
Dr. Afgan VELİYEV
Azərbaycan Cümhuriyyəti Parlamentinin ilk qadın əməkdaşı
Selçuk DÜZGÜN
AzerbayCAN’ımızdan Ne İstiyorlar?
Dr.Alesker ALESKERLİ
“Avrupa Parlamentosunun Kararı Ermenistan’ın Keyfini Kaçırdı”
Dr. Sinan OĞAN
Karabağ’da Olası Bir Savaşa Ne Kadar Hazırlıklıyız?
Dr. Cavid VELİYEV
Karabağ Zaferi’nin birinci yılında güney Kafkasya
Dr. Rövşen ŞAHBAZOV
29 Ekim Sabahı Uyanırken…
ÇOK OKUNANLAR bu hafta | bu ay
İstatistik
 
Haberleri referans göstererek yayımlayabilirsiniz.  NewsAze.com Azerbaycanla ilgili dünya genelinde çıkmış haberleri 4 dilden okuyucularıyla paylaşmaktadır.

Partnerler
www.tureml.com      www.haberaze.com     www.turkiyedeneval.com     www.evaxtar.az    www.turaltrade.com

Asersoft