AZ TR RU EN
»Giriş Sayfam Yap »Favorilere Ekle »Sitene Ekle »Arşiv
ANASAYFA FOTO GALERİ VİDEO HABER İLETİŞİM
     
SON DAKİKA : Türk Devletleri Teşkilatı Üyeleri Anayasa Yargısı Konferansı kuruldu     Azerbaycan’ın siber güvenlik adımına yerli teknoloji üreticisinden destek     Güneş sistemini tartışan öğrenciler Azerbaycan yolcusu     Washington’da buluşan Türklerden şehit diplomatlara anma, Ermeni iddialarına tepki     Azerbaycan, Türkiye’nin ’Koruyucu Aile Sistemi’ tecrübesinden istifade edecek     Şuşa’daki Zafer Kurultayı’nda ’güç birliğine’ vurgu yapıldı     Azerbaycan, Ukrayna’ya insani yardım gönderdi     Azerbaycan’dan Pençe-Kilit Operasyonu’nda şehit olan asker için taziye mesajı     Rusya Devlet Başkanı Putin, Ermenistan Başbakanı Paşinyan ile görüştü     Aliyev: Ermenistan, Nahçıvan’a yapılacak yolların koordinatlarını vermedi     Dünya turuna çıkan Türk "mim" sanatçısı Kılıç, ilk durağı Bakü’de     Azerbaycan’a girişlerde Kovid-19 PCR testi sunma zorunluluğu kaldırıldı     BMC, Azerbaycan’a 170 otobüs daha ihraç etti     Bakan Çavuşoğlu, Azerbaycanlı ve Türkmenistanlı mevkidaşlarıyla telefonda görüştü     Aliyev, Ermenistan’ın ilişkilerin normalleşmesi için sundukları teklifi kabul ettiğini bildirdi     TÜRKSOY Genel Sekreterlik görevini Sultan Raev devraldı     AB: Ermenistan ve Azerbaycan’la barış için somut süreç başlatmaya karar verdik     Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile telefonda görüştü     Azerbaycan: Brüksel’de Ermenistan’la barış için önemli adım atıldı     Azerbaycan Kültür Bakanı Kerimov, Şuşa’nın ’Türk Dünyası Kültür Başkenti’ ilan edilmesini değerlendirdi    
Güncel Haberler Politika Ekonomi Kültürel Spor Karabağ Diaspora Türk Dünyası Dünya
» Azerbaycan’ın Ankara Büyükelçisi: Türkiye-Azerbaycan ekonomik ve ticari ilişkileri her geçen yıl büyüyor
25/02/2021 Yazdır

Azerbaycan'ın Ankara Büyükelçisi Hazar İbrahim, "Ticaretimizi daha da kolaylaştırması için Bakü-Tiflis-Kars Demir Yolu'nu inşa ettik. Artık her ay iki büyük 40-50 vagonlu trenler, Türkiye ve Azerbaycan üzerinden Çin'e kadar taşıma yapıyor" dedi.

Azerbaycan'ın Ankara Büyükelçisi Hazar İbrahim, Türkiye'de yaptıkları yatırımların değerine dikkati çekerek, "Bu yatırımlar, Azerbaycan'ın sanki Azerbaycan'da yaptığı yatırımlar gibidir. Çünkü biz birbirimizi farklı görmüyoruz. Yatırımlarımız gücümüze güç katmak içindir." dedi.

Büyükelçi İbrahim, AA muhabirine, Türkiye-Azerbaycan ekonomik ve ticari ilişkilerine ilişkin değerlendirmede bulundu.

Türkiye ile Azerbaycan'ın dost ve kardeş olduğunu belirten İbrahim, din, dil ve kültür gibi ortak noktaların iki ülke arasındaki kardeşliği güçlendirdiğini söyledi.

İbrahim, ekonomi ve ticaretin de iki ülke ilişkileri açısından önem taşıdığına işaret ederek, "Cumhurbaşkanlarımız tüm görüşmelerinde bizlere, çok gelişmiş ekonomik ve ticari ilişkileri daha da geliştirme yönünde talimatlar verdi." diye konuştu.

Türkiye ve Azerbaycan ticari ilişkilerinin hukuki bir temelinin de olduğunu vurgulayan İbrahim, iki ülke arasında son 30 yıl içinde çok sayıda anlaşma imzalandığını dile getirdi.

Büyükelçi İbrahim, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sürecinde ekonomik ve ticari ilişkileri geliştirmek için de bakanlıklar düzeyinde karşılıklı ziyaretlerin yapıldığını ifade etti.

Kara ve demir yolu taşımacılığı artıyor

İki ülkenin ticaret hacminin geliştiğine dikkati çeken İbrahim, "Ticaret hacmimiz 4 milyar doların üzerinde ve artarak devam ediyor." dedi.

İbrahim, Türkiye-Azerbaycan ticari ilişkilerinin daha da kolaylaştırılması gerektiğini belirterek, iş insanlarının "araya çok fazla bürokrasi girmeden" iş yapabilmesinin önem taşıdığını bildirdi.

Bunun için Türkiye ile çeşitli anlaşmalar yaptıklarına işaret eden İbrahim, son Karma Ekonomik Komisyon (KEK) toplantısında bu konuda bir faaliyet planı tespit edildiğini ve Tercihli Ticaret Anlaşması ile de bazı ürünlerde gümrük vergisinin sıfıra indirildiğini söyledi.

İbrahim, Türkiye ile Azerbaycan arasında gelişen ticari alanlardan birinin kara yolu taşımacılığı olduğunu ifade ederek, "Mesela 2018 yılıyla karşılaştırırsanız sadece kara yolundan taşıma, 2 yıl içinde 2 kat arttı." bilgisini verdi.

Azerbaycan'ın işgal altındaki topraklarının kurtarılmasının ardından Nahçıvan ile Azerbaycan arasında bir bağlantı olacağını dile getiren İbrahim, "Bu aynı zamanda Türkiye'nin de Azerbaycan ile daha büyük birleşmesini sağlar." değerlendirmesinde bulundu.

İbrahim, iki ülke arasında gelişen bir diğer ticari alanın demir yolu taşımacılığı olduğuna dikkati çekerek, "Ticaretimizi daha da kolaylaştırması için Bakü-Tiflis-Kars Demir Yolu'nu inşa ettik. Artık her ay iki büyük 40-50 vagonlu trenler, Türkiye ve Azerbaycan üzerinden Çin'e kadar taşıma yapıyor." dedi.

"Yenilenebilir enerji alanında da sıkı iş birliklerimiz başladı"

İki ülke arasında enerji alanında da çok güçlü iş birliği olduğunu vurgulayan İbrahim, şöyle devam etti:

"Önceden daha klasik enerji iş birliği vardı, petrol ve doğal gaz gibi. Sonra ne oldu, neler yaptık? Artık Azerbaycan'ın Türkiye'de rafinerileri var. Artık STAR-Petkim var. Oralarda da Türkiye için önemli ürünler üretiliyor. Bu, Türkiye'nin yurt dışından ithalat talebini azaltır, aynı zamanda bir tasarruf."

Türkiye ile Azerbaycan arasında yeni iş birliği alanlarının bulunduğunu ifade eden İbrahim, "Güneş ve rüzgar enerjisi gibi yenilenebilir enerji alanında da sıkı iş birliklerimiz başladı. Biz sadece petrol ve doğal gaz değil, aynı zamanda gelecek için çok önemli olan bu sahalarda da iş birliğinde bulunuyoruz." diye konuştu.

"Türkiye'deki Azerbaycan yatırımlarının çok farklı bir niteliği var"

Büyükelçi İbrahim, Türkiye'yi sadece yatırım yapılacak bir devlet olarak görmediklerini belirterek şunları kaydetti:

"Türkiye bizim kardeş devletimiz. Bu açıdan da Türkiye'deki Azerbaycan yatırımlarının çok farklı bir niteliği var. Türkiye'deki yatırımlarımız, Azerbaycan'ın sanki Azerbaycan'da yaptığı yatırımlar gibidir. Çünkü biz birbirimizi farklı görmüyoruz. Yatırımlarımız gücümüze güç katmak içindir. Gücümüze güç katmak için ortada kazanç da olmalı. Bu kazanç, hem kardeş Türkiye için hem de Azerbaycan için olmalı. Azerbaycan 1995'ten bugüne kadar Türkiye'ye 18 milyar doların üzerinde yatırım yaptı. Bu çok büyük bir rakam. Türkiye de Azerbaycan'da 13 milyar dolara yakın yatırım yaptı. İş adamları yatırım yaptığında bir kar bekler, bu normal bir şey. Bizim beklentilerimiz biraz farklı."

"Yapay zeka alanında birlikte çalışmalıyız"

Gerçek ekonomik gücün, artık eskiden olduğu gibi sadece sanayiye bağlı olamayacağını vurgulayan İbrahim, "Şimdi yeni teknolojiler var. Ben iş birliğinin daha çok yeni teknolojiler üzerinde olmasını çok önemli buluyorum. Kardeş Türkiye'mizin bu alanda önemli ilerleyişi var. Mesela savunma sanayisi alanında 'Bayraktar'lar var. Dünyada artık şöhret kazanmış, yeni teknolojiyle dünya pazarına çıkmış ürünler." değerlendirmesinde bulundu.

İbrahim, iki ülkenin yapay zeka alanında da birlikte çalışması gerektiğine işaret ederek, "Şimdi yapay zeka var. Tüm dünya bunun üzerinde çalışıyor. Yapay zeka alanında birlikte çalışmalıyız. O da tüm ekonomik ilişkilerimizin her sahasında uygulanabilir." dedi.

İki ülkenin tarım, ulaştırma ve enerji başta olmak üzere birçok alanda yeni teknolojileri kullanabileceğini belirten İbrahim, bu konuda iş birlikleri yapılması gerektiğini söyledi.

İbrahim, yeni teknolojileri kullanabilecek insanların yetişmesi için de eğitim iş birliğinin güçlendirilmesinin önem taşıdığını dile getirdi.

Nahçıvan koridoru ile ticaret daha da gelişecek

Büyükelçi İbrahim, Azerbaycan'ın, topraklarını Ermenistan işgalinden kurtarmasından sonra Nahçıvan koridorunun açılmasıyla ticaretin önemli ölçüde artacağına da dikkati çekti.

Bu koridorun Türkiye'yi Azerbaycan ve Türk dünyası ile birleştireceğini belirten İbrahim, "Burada biz sadece iyi iş birliğini düşünüyoruz. Bu koridor, sadece Orta Asya'daki Türk devletlerinin değil, aynı zamanda iki çok büyük bölgesel güç olan Türkiye ve Rusya'nın çok kısa yoldan bağlantısıdır. Bu Rusya ile Türkiye arasında da ticaretin çok yüksek seviyelere yükselmesine imkan sağlayacaktır." ifadelerini kullandı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in "Karabağ bölgesinde bir cennet yaratacağız." sözlerini hatırlatan İbrahim, Aliyev'in Türk şirketlerinin işgalden kurtarılan bölgelerdeki inşa projelerine iştirak edeceklerini söylediğini dile getirdi.

Büyükelçi İbrahim, Güney Kafkasya'da Gürcistan'ın Azerbaycan ile iyi iş birliği geliştirmesiyle ekonomik durumunun iyi olduğunu ancak Ermenistan'ın kendi politikaları nedeniyle tecrit edilir haline geldiğini bildirdi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev'in bölgesel çok taraflı iş birliği önerisine dikkati çeken İbrahim, şunları ifade etti:

"Bugünkü durumda eğer 3 devlet ve bölgenin üç en büyük komşusu, Türkiye, Rusya ve İran ile birlikte bir bölgesel iş birliği olsa burada herkes kazanacaktır. Cumhurbaşkanı'mızın ileri sürdüğü teklif bu. Biz umarız ki bütün devletler buna olumlu bakar."

 
Hava Durumu
Kurlar
 USD :  1.7
 EUR :  1.8507
 GBP :  2.1644
 TRY :  0.0526
 EUR/USD :  1.0886
YAZARLAR
İbrahim NƏBİOĞLU
100-cü GÜN
Dr. Nazim CEFERSOY
Azərbaycan-Türkiyə münasibətlərinə sabotaj cəhdləri var
Dr. Hatem CABBARLI
Nikol Paşinyanın siyasi-psixoloji portreti və Dağlıq Qarabağ münaqişəsi - TƏHLİL
Dr. Asif KURBAN
Bağımsızlığa Giden Yolda: 20 Ocak
Necdet SİVASLI
Azerbaycan Türkleri’nde "Ahır Çerşenbe" geleneği...
Araz ASLANLI
Şuşa Beyannamesi bölgesel barış ve iş birliğinin teminatı
Arif KESKİN
Sitem Ve Aklın Yolu
Dr. Afgan VELİYEV
Azərbaycan Cümhuriyyəti Parlamentinin ilk qadın əməkdaşı
Selçuk DÜZGÜN
AzerbayCAN’ımızdan Ne İstiyorlar?
Dr.Alesker ALESKERLİ
“Avrupa Parlamentosunun Kararı Ermenistan’ın Keyfini Kaçırdı”
Dr. Sinan OĞAN
Karabağ’da Olası Bir Savaşa Ne Kadar Hazırlıklıyız?
Dr. Cavid VELİYEV
Karabağ Zaferi’nin birinci yılında güney Kafkasya
Dr. Rövşen ŞAHBAZOV
29 Ekim Sabahı Uyanırken…
ÇOK OKUNANLAR bu hafta | bu ay
İstatistik
 
Haberleri referans göstererek yayımlayabilirsiniz.  NewsAze.com Azerbaycanla ilgili dünya genelinde çıkmış haberleri 4 dilden okuyucularıyla paylaşmaktadır.

Partnerler
www.tureml.com      www.haberaze.com     www.turkiyedeneval.com     www.evaxtar.az    www.turaltrade.com

Asersoft