AZ TR RU EN
»Giriş Sayfam Yap »Favorilere Ekle »Sitene Ekle »Arşiv
ANASAYFA FOTO GALERİ VİDEO HABER İLETİŞİM
     
SON DAKİKA : Türk Devletleri Teşkilatı Üyeleri Anayasa Yargısı Konferansı kuruldu     Azerbaycan’ın siber güvenlik adımına yerli teknoloji üreticisinden destek     Güneş sistemini tartışan öğrenciler Azerbaycan yolcusu     Washington’da buluşan Türklerden şehit diplomatlara anma, Ermeni iddialarına tepki     Azerbaycan, Türkiye’nin ’Koruyucu Aile Sistemi’ tecrübesinden istifade edecek     Şuşa’daki Zafer Kurultayı’nda ’güç birliğine’ vurgu yapıldı     Azerbaycan, Ukrayna’ya insani yardım gönderdi     Azerbaycan’dan Pençe-Kilit Operasyonu’nda şehit olan asker için taziye mesajı     Rusya Devlet Başkanı Putin, Ermenistan Başbakanı Paşinyan ile görüştü     Aliyev: Ermenistan, Nahçıvan’a yapılacak yolların koordinatlarını vermedi     Dünya turuna çıkan Türk "mim" sanatçısı Kılıç, ilk durağı Bakü’de     Azerbaycan’a girişlerde Kovid-19 PCR testi sunma zorunluluğu kaldırıldı     BMC, Azerbaycan’a 170 otobüs daha ihraç etti     Bakan Çavuşoğlu, Azerbaycanlı ve Türkmenistanlı mevkidaşlarıyla telefonda görüştü     Aliyev, Ermenistan’ın ilişkilerin normalleşmesi için sundukları teklifi kabul ettiğini bildirdi     TÜRKSOY Genel Sekreterlik görevini Sultan Raev devraldı     AB: Ermenistan ve Azerbaycan’la barış için somut süreç başlatmaya karar verdik     Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile telefonda görüştü     Azerbaycan: Brüksel’de Ermenistan’la barış için önemli adım atıldı     Azerbaycan Kültür Bakanı Kerimov, Şuşa’nın ’Türk Dünyası Kültür Başkenti’ ilan edilmesini değerlendirdi    
Güncel Haberler Politika Ekonomi Kültürel Spor Karabağ Diaspora Türk Dünyası Dünya
» Bakan Turhan : Nahçıvan ve İran bağlantılarının yapılması ülkemizin önemini artıracaktır
17/10/2018 Yazdır

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, Kars-Tiflis-Bakü Demiryolu Hattı'na ilişkin, Trend Haber Ajansı’na özel açıklamalarda bulundu.

İran ve Nahcivan bağlantılarının yapılması ülkemizin önemini artıracaktır

Türkiye ile Nahçivan arasında tren yolu projesi , Kars-Tiflis-Bakü Demiryolu Hattı ve inşası devam eden Kars Lojistik Merkezi ile birlikte Orta Koridoru tamamlayacak bir hat niteliğindedir. Ülkemizin ana omurgası olan Doğu-Batı koridoru (Kapıkule-Edirne-İstanbul-Eskişehir-Ankara-Yozgat-Sivas-Erzincan-Erzurum-Kars) üzerine ayrıca, İran ve Nahcivan bağlantılarının yapılması ülkemizin önemini artıracaktır.

Diğer taraftan, önemli bir tarım bölgesi olan Iğdır ilimize de demiryolu bağlantısı sağlanacak olup, ayrıca Sivas-Erzincan-Erzurum-Kars Demiryolu Projesinin fizibilitesini de pozitif yönde etkileyecektir. Bu kapsamda hattın etüt proje ihale hazırlıklarını sürdürüyoruz.

BTK hattından, orta vadede 3 milyon, uzun vadede 17 milyon ton yük taşımasını planlanıyoruz

Türkiye’den başlayarak Gürcistan’dan Azerbaycan’a, buradan da Hazar Denizi’ni aşarak Türkmenistan ve Kazakistan’ı takiben diğer Orta Asya Cumhuriyetleri, Afganistan, Pakistan ve Çin Halk Cumhuriyeti’ne ulaşan Orta Koridor, tarihi İpek Yolu’nun canlandırılması projesinin en önemli bileşenlerinden birini oluşturmaktadır.

Orta Koridor ülkemizden başlayarak, demiryolu ile sırasıyla Gürcistan, Azerbaycan (Hazar Denizi’nden feribot ile), Türkmenistan, Kazakistan ve Çin Halk Cumhuriyeti’ ne uzanmaktadır.

Bakü-Tiflis-Kars (BTK) Demiryolu Projesi’nin faaliyete geçmesiyle Orta Koridor’ un önemli bir ayağı tamamlanmıştır. Tarihi İpekyolu’nun canlandırılması için başlatılan “Tek Kuşak, Tek Yol Girişimi” de ulaştırmanın çok ötesinde ekonomik, siyasi, sosyal, kültürel alanları kapsayan çok yönlü etkileri olan bir projedir.

İpek yolu, kara coğrafyasında dünyanın en uzun ulaşım ve ticaret yoludur. Çin’in doğusundan Londra’ya kadar uzanan bu yol yatay doğrultuda bile 18 bin kilometreyi aşmaktadır. Bu koridordan direkt ve en direkt faydalanabilen ülke sayısı 60’tan fazla olup bu ülkelerin toplam nüfusu ise 4,5 milyarı geçmektedir. Aynı şekilde bu hinterlanttaki ekonomilerin büyüklüğü 21 trilyon doların üzerindedir.

Bakü-Tiflis-Kars demiryolunun açılması ile birlikte Asya ile Avrupa arasındaki Orta Koridora demiryolu bağlantısı sağlayan Ülkemizin; bu koridor üzerinde yük taşıma payının artırılması, koridor üzerinde söz sahibi olması ve Avrupa Asya arasındaki demiryolu yük trafiğinde Ülkemizin de transit ülke konumuna sahip olabilmesi amacıyla, Bakanlığımıza bağlı TCDD Taşımacılık AŞ, 15 Şubat 2018 tarihinde Trans-Hazar Uluslararası Taşımacılık Güzergahı Birliği’ne üye olmuştur.

İlk etapta Kazakistan - Türkiye arasında 4.700 kilometrelik mesafede başlayan taşımacılık, Türkiye - Azerbaycan-Türkmenistan-Çin ve Çin-Avrupa destinasyonlarıyla devam etmektedir.

Şu anda TCDD Taşımacılık AŞ tarafından BTK hattı üzerinden Türkiye-Azerbaycan-Kazakistan arasında karşılıklı olarak haftada 3 tren çalıştırılmaktadır.

Türkiye’ den Kazakistan, Azerbaycan, Gürcistan, Özbekistan, Türkmenistan, Kırgızistan ve Rusya’ya; İnşaat malzemesi, gıda maddesi, temizlik ürünleri, tarım ürünleri gönderilirken, Ülkemize; tahıl, demir ve çinko taşınmaktadır. BTK Hattının açılışından buyana; 102 trenle toplam 100 bin ton yük taşınmıştır.

BTK hattında taşınan eşyaların gümrük işlemleri yapılan anlaşma ile “Basitleştirilmiş usul kapsamında” gerçekleştirilmeye başlanmış; gümrük işlemleri tren başına (yaklaşık 60 konteyner) 10 ile 15 dakika arasına düşürülmüştür. Ancak ülkelerimiz arasındaki yeni düzenlemeler ve işbirlikleri ile Orta Koridor’un ve bununla birlikte Hazar geçişlerini artıracak ve genişletmek istiyoruz. Bakanlığımız ve TCDD Taşımacılık Genel Müdürlüğümüz gerekli işbirlikleri ve düzenlemeler için görüşmelerini sürdürmekte. Keza BTK Hattından, orta vadede 3 milyon, uzun vadede 17 milyon ton yük taşımasını planlanıyoruz.

Azerbaycan ile komşumuz İran arasında demiryolu alanında işbirliğine gidilmesini, hizmete açtığımız Bakü-Tiflis-Kars demiryolunun alternatifi olarak görmüyoruz

Temiz ve ucuz enerji tüketimi, çevre ve gürültü duyarlılığı, inşa ve bakım maliyetlerinin düşüklüğü nedeniyle ulaşım modları arasında öne çıkan demiryollarına büyük yatırımlar yapılmaktadır.

Küresel ölçekli olarak devam eden demiryolu yarışından kopmamak için Türkiye olarak biz de demiryollarına önem veriyoruz. Devlet politikası olarak kabul ettiğimiz demiryollarımızı kalkınmanın lokomotifi olarak görüyoruz.

Ülkemizi doğudan batıya yüksek hızlı ve hızlı demiryoluyla örüyoruz. Mevcut hatları yeniliyor, elektrikli ve sinyalli hale getiriyoruz. Demiryollarımızı ülkemizin muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkmasında amiral gemisi olarak görüyoruz. İnşa ettiğimiz yeni demiryollarıyla komşularımızla kardeşlik köprüleri kuruyoruz.

Biz demiryolu çalışmalarımızı yürütürken kardeş ülke Azerbaycan ile komşumuz İran arasında demiryolu alanında işbirliğine gidilmesini, hizmete açtığımız Bakü-Tiflis-Kars demiryolunun alternatifi olarak görmüyoruz.

Zira daha önce de ifade ettiğim gibi Modern İpek Yolu olarak bilinen Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattımız, doğudan batıya uzanan en kısa ve en emniyetli yoldur. Dost ve kardeş ülke Azerbaycan ile sınır komşumuz İran arasındaki demiryolu işbirliğinden Türkiye olarak memnuniyet duymaktayız.

 

 

 
Hava Durumu
Kurlar
 USD :  1.7
 EUR :  1.8507
 GBP :  2.1644
 TRY :  0.0526
 EUR/USD :  1.0886
YAZARLAR
İbrahim NƏBİOĞLU
100-cü GÜN
Dr. Nazim CEFERSOY
Azərbaycan-Türkiyə münasibətlərinə sabotaj cəhdləri var
Dr. Hatem CABBARLI
Nikol Paşinyanın siyasi-psixoloji portreti və Dağlıq Qarabağ münaqişəsi - TƏHLİL
Dr. Asif KURBAN
Bağımsızlığa Giden Yolda: 20 Ocak
Necdet SİVASLI
Azerbaycan Türkleri’nde "Ahır Çerşenbe" geleneği...
Araz ASLANLI
Şuşa Beyannamesi bölgesel barış ve iş birliğinin teminatı
Arif KESKİN
Sitem Ve Aklın Yolu
Dr. Afgan VELİYEV
Azərbaycan Cümhuriyyəti Parlamentinin ilk qadın əməkdaşı
Selçuk DÜZGÜN
AzerbayCAN’ımızdan Ne İstiyorlar?
Dr.Alesker ALESKERLİ
“Avrupa Parlamentosunun Kararı Ermenistan’ın Keyfini Kaçırdı”
Dr. Sinan OĞAN
Karabağ’da Olası Bir Savaşa Ne Kadar Hazırlıklıyız?
Dr. Cavid VELİYEV
Karabağ Zaferi’nin birinci yılında güney Kafkasya
Dr. Rövşen ŞAHBAZOV
29 Ekim Sabahı Uyanırken…
ÇOK OKUNANLAR bu hafta | bu ay
İstatistik
 
Haberleri referans göstererek yayımlayabilirsiniz.  NewsAze.com Azerbaycanla ilgili dünya genelinde çıkmış haberleri 4 dilden okuyucularıyla paylaşmaktadır.

Partnerler
www.tureml.com      www.haberaze.com     www.turkiyedeneval.com     www.evaxtar.az    www.turaltrade.com

Asersoft