AZ TR RU EN
»Giriş Sayfam Yap »Favorilere Ekle »Sitene Ekle »Arşiv
ANASAYFA FOTO GALERİ VİDEO HABER İLETİŞİM
     
SON DAKİKA : Türk Devletleri Teşkilatı Üyeleri Anayasa Yargısı Konferansı kuruldu     Azerbaycan’ın siber güvenlik adımına yerli teknoloji üreticisinden destek     Güneş sistemini tartışan öğrenciler Azerbaycan yolcusu     Washington’da buluşan Türklerden şehit diplomatlara anma, Ermeni iddialarına tepki     Azerbaycan, Türkiye’nin ’Koruyucu Aile Sistemi’ tecrübesinden istifade edecek     Şuşa’daki Zafer Kurultayı’nda ’güç birliğine’ vurgu yapıldı     Azerbaycan, Ukrayna’ya insani yardım gönderdi     Azerbaycan’dan Pençe-Kilit Operasyonu’nda şehit olan asker için taziye mesajı     Rusya Devlet Başkanı Putin, Ermenistan Başbakanı Paşinyan ile görüştü     Aliyev: Ermenistan, Nahçıvan’a yapılacak yolların koordinatlarını vermedi     Dünya turuna çıkan Türk "mim" sanatçısı Kılıç, ilk durağı Bakü’de     Azerbaycan’a girişlerde Kovid-19 PCR testi sunma zorunluluğu kaldırıldı     BMC, Azerbaycan’a 170 otobüs daha ihraç etti     Bakan Çavuşoğlu, Azerbaycanlı ve Türkmenistanlı mevkidaşlarıyla telefonda görüştü     Aliyev, Ermenistan’ın ilişkilerin normalleşmesi için sundukları teklifi kabul ettiğini bildirdi     TÜRKSOY Genel Sekreterlik görevini Sultan Raev devraldı     AB: Ermenistan ve Azerbaycan’la barış için somut süreç başlatmaya karar verdik     Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile telefonda görüştü     Azerbaycan: Brüksel’de Ermenistan’la barış için önemli adım atıldı     Azerbaycan Kültür Bakanı Kerimov, Şuşa’nın ’Türk Dünyası Kültür Başkenti’ ilan edilmesini değerlendirdi    
Güncel Haberler Politika Ekonomi Kültürel Spor Karabağ Diaspora Türk Dünyası Dünya
» Çok nadir görülen hastalığa yakalanan genç adam, başarılı bir tedavi sonrası eski sağlığına kavuştu
06/11/2018 Yazdır

İzmir’de yaşayan 45 yaşındaki Serkan Aydın, bir anda günlük hayatta sıkça yaptığı eylemleri başaramamaya başladı.

Önce yutkunma güçlüğü çeken Aydın, bir süre bu durumun geçeceğini düşünerek hastaneye başvurmadı. Ancak kısa bir süre sonra en basit günlük aktiviteleri bile yapamamaya başlayınca hastaneye başvurdu. Zatürre olabileceği söylenen Serkan Aydın, ilaç tedavisi gördü ancak şikayetleri gün geçtikçe arttı.

Genç adam bunun üzerine tekrar hastaneye müracaat etti. Burada yapılan tetkiklerde yılda 100 binde bir ya da iki kişide görülen Guillain Barre sendromuna yakalandığı tespit edildi. Hemen tedavi altına alınan Serkan Aydın, plazmaferez işlemiyle sağlığına kavuştu.

Yılda 100 binde bir ya da iki kişide görülüyor

Gullian Barre sendromu hakkında bilgi veren Serkan Aydın’ın doktoru Nöroloji Uzmanı Dr. Zaur Mehdiyev, "Gullian Barre sendromu, periferik sinir sistemini tutan ani başlangıçlı hafif ve çok şiddetli güçsüzlüğe sebep olan bir hastalık. Genellikle bağışıklık sisteminin bozukluğu üzerine ortaya çıkar.

Bu sendroma yılda 100 binde bir ya da iki kişide rastlıyoruz. Her yaşta görülebilir ve hasta 1 ile 4 hafta öncesine kadar üst solunum yolu ekfeksiyonu veya gastroenterite neden olan bir enfeksiyon geçirir. Doğum veya cerrahi işlem sonrası da bu şikayetler ortaya çıkabilir” dedi.

Herkeste farklı belirti gösterir

Sendrom sonucu ortaya çıkan şikayetlerin güçsüzlük, ağrı, karıncalanma ve uyuşma olduğunu kaydeden Uzman Dr. Mehdiyev, “Bazıları sadece yürüme güçlüğü çeker, bazıları ise solunum ve yutkunma güçlüğü çeker. Hatta yüz ve göz kaslarını dahi hareket ettirmeyecek kadar yatağa bağımlı hale gelen hastalar da mevcuttur. Bu hastalık çok hızla ilerleyip hayatı tehdit edecek solunum sıkıntısına neden olabilir. Bağışıklık sistemi periferik sinirlere zarar vermeden tedaviye başlamak ve o bileşenleri vücuttan uzaklaştırmak gerekir” diye konuştu.

Yatağa bağımlı hale getirebilir

Erken tedavi edilmediği takdirde hastaların yüzde 50’den fazlasının yatağa bağımlı hale gelebileceği uyarısında bulunan Uzman Dr. Mehdiyev, şu bilgileri paylaştı:

"Tedavi edilmezse hastaların 3’te 1’i ise solunum cihazına bağlı duruma gelir. Eğer tedavi edilmezse her 10 hastanın 1 ya da 2’sinde ise ölüm riski bulunuyor. Zamanında tedavi sonucu hastaların yüzde 50’si sağlığına kavuşuyor. Yüzde 35’i, bir miktar güçsüzlükle hayatına devam edebilir. Ancak bu, durumun kalıcı olduğu anlamına gelmez. Düzelme; aylarca, hatta yıllarca sürebilir.”

Tedavi şekli

Serkan Aydın’a uygulanan plazmaferez işlemini anlatan İç Hastalıkları ve Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. Filiz Büyükkeçeci ise "Hastanın kanını hiçbir dış yüzeyle temas etmeden tamamen kapalı bir sistemle kolunun bir damarından alıp bir cihazdan geçiriyoruz ve hastanın kanının içerisindeki zararlı maddeler orada tutuluyor. Temizlenen kan, hastaya diğer kolundan geri veriliyor. Kanın tamamına yakınını bir seferde alamayacağımız için işlemi 6-7 kez tekrarlamamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Serkan Aydın: Öleceğimi düşündüm

Hastalığa yakalanmadan önce hiçbir şikayetinin olmadığını belirten Serkan Aydın, yaşadığı süreci şu sözlerle anlattı:

"Hastalığım yutkunma güçlüğü ile başladı. Daha sonra kollarımda ve bacaklarımda güçsüzlük hissettim. İlk başta çok üzerinde durmadım, geçer diye düşündüm ama 3-5 gün sonra güçsüzlük arttı. Katı gıdaları su olmadan yutamıyordum. Doktora gittim, bir çeşit zatürre olabileceği söylendi. İlaç içtim ama herhangi bir düzelme olmadığı gibi güçsüzlük de arttı. Oturduğum yerden kalkamıyordum, çoraplarımı çekemiyordum. Parmaklarım tutmuyordu. Yüzümü yıkayamıyordum, bir şişeyi açamıyordum bile.

Hatta bir gün sokakta susadığım için su aldım ama şişeyi açamadığım için birinden yardım istedim ve yardım istediğim kişi bana şaşırarak baktı. Güçsüzlüğüm ilerleyince hastaneye geldim. Tetkiklerin ardından erken evre ’Guillain Barre’ sendromu olduğu tespit edildi. 15 gün tedavi gördüm. Şu anda iyi durumdayım. Bu hastalığa yakalanana kadar hiçbir sorun yoktu ama hangi hastalığa yakalandığımı duyduğumda hayatımda ilk kez öleceğimi düşündüm.”/yenisafak/

 
Hava Durumu
Kurlar
 USD :  1.7
 EUR :  1.8507
 GBP :  2.1644
 TRY :  0.0526
 EUR/USD :  1.0886
YAZARLAR
İbrahim NƏBİOĞLU
100-cü GÜN
Dr. Nazim CEFERSOY
Azərbaycan-Türkiyə münasibətlərinə sabotaj cəhdləri var
Dr. Hatem CABBARLI
Nikol Paşinyanın siyasi-psixoloji portreti və Dağlıq Qarabağ münaqişəsi - TƏHLİL
Dr. Asif KURBAN
Bağımsızlığa Giden Yolda: 20 Ocak
Necdet SİVASLI
Azerbaycan Türkleri’nde "Ahır Çerşenbe" geleneği...
Araz ASLANLI
Şuşa Beyannamesi bölgesel barış ve iş birliğinin teminatı
Arif KESKİN
Sitem Ve Aklın Yolu
Dr. Afgan VELİYEV
Azərbaycan Cümhuriyyəti Parlamentinin ilk qadın əməkdaşı
Selçuk DÜZGÜN
AzerbayCAN’ımızdan Ne İstiyorlar?
Dr.Alesker ALESKERLİ
“Avrupa Parlamentosunun Kararı Ermenistan’ın Keyfini Kaçırdı”
Dr. Sinan OĞAN
Karabağ’da Olası Bir Savaşa Ne Kadar Hazırlıklıyız?
Dr. Cavid VELİYEV
Karabağ Zaferi’nin birinci yılında güney Kafkasya
Dr. Rövşen ŞAHBAZOV
29 Ekim Sabahı Uyanırken…
ÇOK OKUNANLAR bu hafta | bu ay
İstatistik
 
Haberleri referans göstererek yayımlayabilirsiniz.  NewsAze.com Azerbaycanla ilgili dünya genelinde çıkmış haberleri 4 dilden okuyucularıyla paylaşmaktadır.

Partnerler
www.tureml.com      www.haberaze.com     www.turkiyedeneval.com     www.evaxtar.az    www.turaltrade.com

Asersoft