AZ TR RU EN
»Giriş Sayfam Yap »Favorilere Ekle »Sitene Ekle »Arşiv
ANASAYFA FOTO GALERİ VİDEO HABER İLETİŞİM
     
SON DAKİKA : Türk Devletleri Teşkilatı Üyeleri Anayasa Yargısı Konferansı kuruldu     Azerbaycan’ın siber güvenlik adımına yerli teknoloji üreticisinden destek     Güneş sistemini tartışan öğrenciler Azerbaycan yolcusu     Washington’da buluşan Türklerden şehit diplomatlara anma, Ermeni iddialarına tepki     Azerbaycan, Türkiye’nin ’Koruyucu Aile Sistemi’ tecrübesinden istifade edecek     Şuşa’daki Zafer Kurultayı’nda ’güç birliğine’ vurgu yapıldı     Azerbaycan, Ukrayna’ya insani yardım gönderdi     Azerbaycan’dan Pençe-Kilit Operasyonu’nda şehit olan asker için taziye mesajı     Rusya Devlet Başkanı Putin, Ermenistan Başbakanı Paşinyan ile görüştü     Aliyev: Ermenistan, Nahçıvan’a yapılacak yolların koordinatlarını vermedi     Dünya turuna çıkan Türk "mim" sanatçısı Kılıç, ilk durağı Bakü’de     Azerbaycan’a girişlerde Kovid-19 PCR testi sunma zorunluluğu kaldırıldı     BMC, Azerbaycan’a 170 otobüs daha ihraç etti     Bakan Çavuşoğlu, Azerbaycanlı ve Türkmenistanlı mevkidaşlarıyla telefonda görüştü     Aliyev, Ermenistan’ın ilişkilerin normalleşmesi için sundukları teklifi kabul ettiğini bildirdi     TÜRKSOY Genel Sekreterlik görevini Sultan Raev devraldı     AB: Ermenistan ve Azerbaycan’la barış için somut süreç başlatmaya karar verdik     Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile telefonda görüştü     Azerbaycan: Brüksel’de Ermenistan’la barış için önemli adım atıldı     Azerbaycan Kültür Bakanı Kerimov, Şuşa’nın ’Türk Dünyası Kültür Başkenti’ ilan edilmesini değerlendirdi    
Güncel Haberler Politika Ekonomi Kültürel Spor Karabağ Diaspora Türk Dünyası Dünya
» DAK Başkanı KURBAN: Biden’ın bu talihsiz açıklaması gerçeği yansıtmıyor, yok hükmündedir
26/04/2021 Yazdır

Dünya Azerbaycanlıları Kongresi Başkanı Asıf Kurban, Biden'in 1915 olaylarını "soykırım" olarak nitelemesine tepki göstererek, açıklamanın talihsiz olduğunu ve tarihi gerçeklerle örtüşmediğini bildirdi.

Kurban, yaptığı yazılı açıklamada, ABD Başkanı Joe Biden'in açıklamanın tarihi geçeklikleri yansıtmadığını ifade etti.

Joe Biden'in 1915 olaylarına ilişkin tarihi gerçekleri çarpıtarak, Ermeni lobisi, Türkiye karşıtlarını ve iç politikayı dikkate alarak yapmış olduğu açıklamayı asla kabul etmediklerini ve şiddetle kınadıklarını aktaran Kurban, açıklamanın bilimsel ve hukuki bir temele dayanmadığını aktardı.

Türkiye'nin söz konusu döneme dair bilimsel gerçekler ışığında adil bir hafızanın oluşturulmasına yönelik olarak 2005 yılında yaptığı ortak tarih komisyonu kurulması önerisinin Ermeni tarafının yanaşmadığını aktaran Kurban, şöyle dedi:

"Bu itibarla, tarihi konularda hüküm vermeye ne hukuken ne ahlaken yetkisi bulunan ABD Başkanı'nın yaptığı açıklamanın hiçbir değeri bulunmamaktadır. Türkiye’nin Ermeni teröristlerce çok değerli diplomatları şehit edildi. Ayrıca çok yakın tarihte 1992 yılında Ermeniler tarafından Azerbaycan’ın Hocalı kentinde video ve belgelerle ispatlanmış soykırım yapıldı. 1905-1918 yılları arasında Ermeni çeteleri tarafından 300 binden fazla insanımız katledildi. Samimi politikacıların bunları görmesini ve tepki vermesini isteriz. Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın Birinci Dünya Savaşı döneminde hayatını kaybeden Osmanlı Ermenileri için bu yıl da, 24 Nisan günü, İstanbul Ermeni Patrikhanesi'nde düzenlenen törene ilettiği mesaj Türkiye'nin konuya ilişkin yaklaşımını yansıtmaktadır. Samimi politikacıların bunları görmesini ve tepki vermesini isteriz."

"Türk'ün şanlı tarihinde soykırım yoktur"

Asıf Kurban, ABD'nin tarihi gerçekleri çarpıtan söz konusu açıklamasının Türk halkının vicdanında da asla kabul görmeyeceğini ve karşılıklı güven ile dostluğu sarsan derin bir yara açacağını dile getirerek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bizleri üzen diğer bir hususta Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının vergisiyle yardım alıp, faaliyet gösteren bir partinin ABD, Ermenistan, Ermeni diasporası ve Türkiye karşıtı odakları desteklercesine 'Sözde soykırımın' kabul edilmesi yönündeki açıklaması oldu. Bu açıklama da asla kabul edilemez. Kendilerini bu yanlıştan dönmeye davet ediyoruz. Yaşanan bu acıların üzerinden geçen yüz yıldan fazla süre sonra, bölgemizde geçmişin yaralarının tamamen sarılması ve halkların geleceği birlikte inşa etmeleri için samimi gayret gösterilmesi gerekirken, ABD Başkanı'nın bu açıklaması halkları kutuplaştırmak ve bölgemizde barış ve istikrarın sağlanmasını zorlaştırmaktan başka bir sonuç vermeyecektir.

ABD Başkanının bazı siyasi çevreleri tatmin etmek dışında başka hiçbir amaca hizmet etmeyen bu vahim hatasını düzeltmeye tarihten düşmanlık çıkarmaya çalışan bu çevrelerin gündemine hizmet etmek yerine, başta Türk ve Ermeni halkları arasında olmak üzere, bölgede barış içinde bir arada yaşama pratiğinin tesis edilmesine yönelik çabaları desteklemeye davet ediyoruz. Türk'ün şanlı tarihinde hiçbir soykırım yoktur. Bu yapılan talihsiz açıklama, Türk milleti için zerre kadar anlam içermemektedir. Tarihi gerçekliklerle örtüşmeyen, tamamen siyasi bir karar özelliği taşıyan bu ifadeler yok hükmündedir"./aa/

 
Hava Durumu
Kurlar
 USD :  1.7
 EUR :  1.8152
 GBP :  2.1198
 TRY :  0.0523
 EUR/USD :  1.0678
YAZARLAR
İbrahim NƏBİOĞLU
100-cü GÜN
Dr. Nazim CEFERSOY
Azərbaycan-Türkiyə münasibətlərinə sabotaj cəhdləri var
Dr. Hatem CABBARLI
Nikol Paşinyanın siyasi-psixoloji portreti və Dağlıq Qarabağ münaqişəsi - TƏHLİL
Dr. Asif KURBAN
Bağımsızlığa Giden Yolda: 20 Ocak
Necdet SİVASLI
Azerbaycan Türkleri’nde "Ahır Çerşenbe" geleneği...
Araz ASLANLI
Şuşa Beyannamesi bölgesel barış ve iş birliğinin teminatı
Arif KESKİN
Sitem Ve Aklın Yolu
Dr. Afgan VELİYEV
Azərbaycan Cümhuriyyəti Parlamentinin ilk qadın əməkdaşı
Selçuk DÜZGÜN
AzerbayCAN’ımızdan Ne İstiyorlar?
Dr.Alesker ALESKERLİ
“Avrupa Parlamentosunun Kararı Ermenistan’ın Keyfini Kaçırdı”
Dr. Sinan OĞAN
Karabağ’da Olası Bir Savaşa Ne Kadar Hazırlıklıyız?
Dr. Cavid VELİYEV
Karabağ Zaferi’nin birinci yılında güney Kafkasya
Dr. Rövşen ŞAHBAZOV
29 Ekim Sabahı Uyanırken…
ÇOK OKUNANLAR bu hafta | bu ay
İstatistik
 
Haberleri referans göstererek yayımlayabilirsiniz.  NewsAze.com Azerbaycanla ilgili dünya genelinde çıkmış haberleri 4 dilden okuyucularıyla paylaşmaktadır.

Partnerler
www.tureml.com      www.haberaze.com     www.turkiyedeneval.com     www.evaxtar.az    www.turaltrade.com

Asersoft