AZ TR RU EN
»Giriş Sayfam Yap »Favorilere Ekle »Sitene Ekle »Arşiv
ANASAYFA FOTO GALERİ VİDEO HABER İLETİŞİM
     
SON DAKİKA : Türk Devletleri Teşkilatı Üyeleri Anayasa Yargısı Konferansı kuruldu     Azerbaycan’ın siber güvenlik adımına yerli teknoloji üreticisinden destek     Güneş sistemini tartışan öğrenciler Azerbaycan yolcusu     Washington’da buluşan Türklerden şehit diplomatlara anma, Ermeni iddialarına tepki     Azerbaycan, Türkiye’nin ’Koruyucu Aile Sistemi’ tecrübesinden istifade edecek     Şuşa’daki Zafer Kurultayı’nda ’güç birliğine’ vurgu yapıldı     Azerbaycan, Ukrayna’ya insani yardım gönderdi     Azerbaycan’dan Pençe-Kilit Operasyonu’nda şehit olan asker için taziye mesajı     Rusya Devlet Başkanı Putin, Ermenistan Başbakanı Paşinyan ile görüştü     Aliyev: Ermenistan, Nahçıvan’a yapılacak yolların koordinatlarını vermedi     Dünya turuna çıkan Türk "mim" sanatçısı Kılıç, ilk durağı Bakü’de     Azerbaycan’a girişlerde Kovid-19 PCR testi sunma zorunluluğu kaldırıldı     BMC, Azerbaycan’a 170 otobüs daha ihraç etti     Bakan Çavuşoğlu, Azerbaycanlı ve Türkmenistanlı mevkidaşlarıyla telefonda görüştü     Aliyev, Ermenistan’ın ilişkilerin normalleşmesi için sundukları teklifi kabul ettiğini bildirdi     TÜRKSOY Genel Sekreterlik görevini Sultan Raev devraldı     AB: Ermenistan ve Azerbaycan’la barış için somut süreç başlatmaya karar verdik     Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile telefonda görüştü     Azerbaycan: Brüksel’de Ermenistan’la barış için önemli adım atıldı     Azerbaycan Kültür Bakanı Kerimov, Şuşa’nın ’Türk Dünyası Kültür Başkenti’ ilan edilmesini değerlendirdi    
Güncel Haberler Politika Ekonomi Kültürel Spor Karabağ Diaspora Türk Dünyası Dünya
» ’Dede Korkut Mirası’ UNESCO yolunda
28/11/2018 Yazdır

"Türk Dünyası Kültür Başkenti" ilan edildiği 2013 yılından beri Türk Dünyası Vakfınca birçok kalıcı eser kazandırılan Eskişehir'de bu kapsamda yapılan Dede Korkut Parkı'nın, "Dede Korkut Mirası"nın UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesine girmesine katkı sağlaması bekleniyor.

Vişnelik Mahallesi'nde yaptırılan Dede Korkut Parkı'nda Dede Korkut kitabında yer alan hikayeler, Dede Korkut Anıt Duvarı'na Türk dünyasının seçkin sanatçıları tarafından minyatürlerle süslendi. Parka yürüyüş yollarının yanı sıra Mihriye Hatun Camisi de inşa edildi.

Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) üyesi ülkeler Kazakistan, Azerbaycan ve Türkiye'nin UNESCO Milli Komisyonlarınca geçen yıl hazırlanan, "Dede Korkut Mirası: Kültürü, Efsaneleri ve Müziği" başlıklı dosya, bu ayın sonunda Doğu Afrika ülkesi Mauritius'ta başlayacak "Somut Olmayan Kültürel Miras Hükümetler Arası Komitesi"nin 13. oturumunda görüşülecek.

Farklı ülkelerden 12 uzmanın görev yaptığı değerlendirme organının tavsiyesi yönünde bu dosyanın temsili listeye kaydı yönünde karar verilmesi bekleniyor.

Bu kayıt, Dede Korkut Parkı'nın önemini ve yapılması yönündeki isabetliliği ortaya koyacak, bu değerli mirasın kuşaktan kuşağa aktarılmasına destek sağlanmış olacak.

"Çalışmalarımızı Eskişehir üzerine yoğunlaştırdık"

UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı ve Türk Dünyası Vakfı Genel Kurul Üyesi Prof. Dr. M. Öcal Oğuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, vakfın çalışmalarına katkı amacıyla Eskişehir ile Türk dünyasını buluşturmanın yararını öteden beri savunduklarını söyledi.

Bu kapsamda Türkiye Cumhuriyeti devletinin ve TÜRKSOY'un Eskişehir'i 2013 yılında "Türk Dünyası Kültür Başkenti" ilan ettiğini anımsatan Oğuz, şöyle devam etti:

"Kültür ve Turizm Bakanlığı ve UNESCO Türkiye Milli Komisyonu iş birliğiyle 2013 yılında Eskişehir'i somut olmayan kültürel miras başkenti olarak UNESCO'ya önermiştik onlar da kabul etmişti. Bu kapsamda çalışmalarımızı Eskişehir üzerine yoğunlaştırdık. Bilindiği üzere Eskişehir, 'Türk Dünyası Kültür Başkenti' olarak seçilince Türk dünyasının değerlerini tanıtmaya, kamuoyuyla ve uluslararası toplumla buluşturmaya yönelik çalışmalar yaptı. Bunlardan biri de Dede Korkut Parkı. Dünyada bir ilk olarak Dede Korkut kitabında yer alan hikayeler, nitelikli bir duvarda, başka yan etkinliklerle geniş bir alanda 2014 yılından bu yana Dede Korkut Parkı'nda sergiliyor. Bu, çok başarılı bir çalışma."

"Dede Korkut dosyası görüşülecek"

AK Parti Eskişehir Milletvekili ve Türk Dünyası Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı Nabi Avcı'nın 2010 yılında UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı olduğunu anımsatan Oğuz, "Ben de Nabi Avcı'nın yardımcısıydım. Türk dünyası UNESCO Milli Komisyonlarının bir araya gelmeleri, iş birliği yapmaları için çaba harcadık." diye konuştu.

Oğuz, bu süreçte TÜRKSOY Üyesi Ülkeler UNESCO Milli Komisyonları yıllık toplantılarını oluşturduklarına işaret ederek, şöyle devam etti:

"Bu toplantılarda da 'somut miras, somut olmayan miras, dünya belleği ve eğitim seminerleri' adı altında dört farklı yıllık seminerler düzenleyerek Türk dünyasının birlikte neler yapabileceğini istişare ettik. Bu sürecin olumlu gelişmelerinden biri olarak geçen yıl Kazakistan, Azerbaycan ve Türkiye, Dede Korkut Mirası: Kültürü, Efsaneleri ve Müziği başlıklı çok uluslu bir dosya hazırladı.

Bu ayın sonunda Doğu Afrika'da yer alan Mauritius ülkesinde yapılacak Somut Olmayan Kültürel Miras Hükümetler Arası Komitesinin 13. oturumunda Dede Korkut dosyası da görüşülecek. UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi Sekretaryası, bu dosyayı teknik bakımdan uygun buldu ve değerlendirme organı da Hükümetler Arası Komiteye İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesine kaydı yönünde tavsiyede bulundu. Bu çerçevede Hükümetler Arası Komitenin bu tavsiyeye uyarak kayıt yönünde karar vermesi bekleniyor."

Oğuz, "Dede Korkut Mirası"nın, UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi Temsili Listesi'ne kaydının, Türk Dünyası Vakfı olarak yaptırdıkları Dede Korkut Parkı'nın önemini ve isabetliliğini bir kez daha göstereceğini belirterek, böylece bu değerli mirasın kuşaktan kuşağa aktarılmasına ve UNESCO'nun kültürel mirasın korunmasına yönelik çalışmalarına katkı verilmiş olduğunu ifade etti.

Türk Dünyası Vakfı olarak UNESCO'nun Dünya Mirası Geçici Listesinde yer alan Odunpazarı ve Dağlık Firigya miras alanlarının bulunduğuna da değinen Oğuz, vakıfın bunların Dünya Mirası Listesine girmesi için hazırlık çalışmalarına destek olmak için gayret sarf edeceğini sözlerine ekledi./aa/

 
Hava Durumu
Kurlar
 USD :  1.7
 EUR :  1.8507
 GBP :  2.1644
 TRY :  0.0526
 EUR/USD :  1.0886
YAZARLAR
İbrahim NƏBİOĞLU
100-cü GÜN
Dr. Nazim CEFERSOY
Azərbaycan-Türkiyə münasibətlərinə sabotaj cəhdləri var
Dr. Hatem CABBARLI
Nikol Paşinyanın siyasi-psixoloji portreti və Dağlıq Qarabağ münaqişəsi - TƏHLİL
Dr. Asif KURBAN
Bağımsızlığa Giden Yolda: 20 Ocak
Necdet SİVASLI
Azerbaycan Türkleri’nde "Ahır Çerşenbe" geleneği...
Araz ASLANLI
Şuşa Beyannamesi bölgesel barış ve iş birliğinin teminatı
Arif KESKİN
Sitem Ve Aklın Yolu
Dr. Afgan VELİYEV
Azərbaycan Cümhuriyyəti Parlamentinin ilk qadın əməkdaşı
Selçuk DÜZGÜN
AzerbayCAN’ımızdan Ne İstiyorlar?
Dr.Alesker ALESKERLİ
“Avrupa Parlamentosunun Kararı Ermenistan’ın Keyfini Kaçırdı”
Dr. Sinan OĞAN
Karabağ’da Olası Bir Savaşa Ne Kadar Hazırlıklıyız?
Dr. Cavid VELİYEV
Karabağ Zaferi’nin birinci yılında güney Kafkasya
Dr. Rövşen ŞAHBAZOV
29 Ekim Sabahı Uyanırken…
ÇOK OKUNANLAR bu hafta | bu ay
İstatistik
 
Haberleri referans göstererek yayımlayabilirsiniz.  NewsAze.com Azerbaycanla ilgili dünya genelinde çıkmış haberleri 4 dilden okuyucularıyla paylaşmaktadır.

Partnerler
www.tureml.com      www.haberaze.com     www.turkiyedeneval.com     www.evaxtar.az    www.turaltrade.com

Asersoft