AZ TR RU EN
»Giriş Sayfam Yap »Favorilere Ekle »Sitene Ekle »Arşiv
ANASAYFA FOTO GALERİ VİDEO HABER İLETİŞİM
     
SON DAKİKA : Türk Devletleri Teşkilatı Üyeleri Anayasa Yargısı Konferansı kuruldu     Azerbaycan’ın siber güvenlik adımına yerli teknoloji üreticisinden destek     Güneş sistemini tartışan öğrenciler Azerbaycan yolcusu     Washington’da buluşan Türklerden şehit diplomatlara anma, Ermeni iddialarına tepki     Azerbaycan, Türkiye’nin ’Koruyucu Aile Sistemi’ tecrübesinden istifade edecek     Şuşa’daki Zafer Kurultayı’nda ’güç birliğine’ vurgu yapıldı     Azerbaycan, Ukrayna’ya insani yardım gönderdi     Azerbaycan’dan Pençe-Kilit Operasyonu’nda şehit olan asker için taziye mesajı     Rusya Devlet Başkanı Putin, Ermenistan Başbakanı Paşinyan ile görüştü     Aliyev: Ermenistan, Nahçıvan’a yapılacak yolların koordinatlarını vermedi     Dünya turuna çıkan Türk "mim" sanatçısı Kılıç, ilk durağı Bakü’de     Azerbaycan’a girişlerde Kovid-19 PCR testi sunma zorunluluğu kaldırıldı     BMC, Azerbaycan’a 170 otobüs daha ihraç etti     Bakan Çavuşoğlu, Azerbaycanlı ve Türkmenistanlı mevkidaşlarıyla telefonda görüştü     Aliyev, Ermenistan’ın ilişkilerin normalleşmesi için sundukları teklifi kabul ettiğini bildirdi     TÜRKSOY Genel Sekreterlik görevini Sultan Raev devraldı     AB: Ermenistan ve Azerbaycan’la barış için somut süreç başlatmaya karar verdik     Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile telefonda görüştü     Azerbaycan: Brüksel’de Ermenistan’la barış için önemli adım atıldı     Azerbaycan Kültür Bakanı Kerimov, Şuşa’nın ’Türk Dünyası Kültür Başkenti’ ilan edilmesini değerlendirdi    
Güncel Haberler Politika Ekonomi Kültürel Spor Karabağ Diaspora Türk Dünyası Dünya
» Ermeni Taşnakların 1918’de Fergana’da 35 bin kişiyi öldürdüğü katliam hala unutulmadı
17/02/2021 Yazdır

Özbek tarihçi Barlas, "Taşnaklar'ın katliamında, Fergana Vadisi'ndeki 200'den fazla şehir ve yerleşim alanları yerle bir edildi, binlerce ev yakıp yıkıldı, 35 bini aşkın insan acımasızca öldürüldü." dedi.

Ermeni Taşnak çetelerinin 1918’de Fergana Vadisi'nde 35 bin kişiyi öldürdüğü katliam aradan 100 yılı aşkın süre geçmesine rağmen hafızalardan silinmedi.

Ermeni Taşnak çetelerinin dünyadaki faaliyetlerini 29 yıldır araştıran Özbek tarihçi, araştırmacı yazar Şöhret Barlas, söz konusu çetelerin Rusya’da Çarlık yönetiminin yıkılmasının ardından Türk halklarınca kurulan demokratik devletlerden Türkistan Muhtariyeti’ni (Özerk Cumhuriyeti) yok etmek için yaptıkları katliama ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Barlas, Ermeni Taşnak silahlı çetelerini, Türkistan Muhtariyeti’ni büyük bir tehlike olarak gören Rus Bolşeviklerin kullandığını belirterek, bu amaçla o dönemde Hazar Denizi üzerinden önce Aşkabat'a sonra Hokand'a trenle 10 vagon dolusu Taşnak militanların getirildiğini söyledi.

Türkistan Muhtariyeti’nin sadece 3 ay ayakta kalabildiğini vurgulayan Barlas, "Taşnaklar tarafından Türkistan Muhtariyeti'ni yok etmek için 13 Şubat 1918’de başlayan ve 3 ay süren katliamda, Fergana Vadisi'ndeki 200'den fazla şehir ve yerleşim alanları yerle bir edildi, binlerce ev yakıp yıkıldı, çoğu yaşlı, kadın ve çocuk olmak üzere 35 bini aşkın insan acımasızca öldürüldü." ifadesini kullandı.

"Hokand adeta 'ölüler şehrine' dönüştü"

Barlas, Taşnakların bu saldırılarda hiçbir zaman asker veya silahlı kişilere karşı savaşmadığına, her zaman sivilleri acımasızca öldürerek halkın arasına korku saldığına dikkati çekti.

Taşnakların akıl almaz vahşilikler yaptığını, bu kapsamda Hokand’daki bir hastaneyi ve camiyi içindekilerle ateşe verdiğini aktaran Barlas, o dönemde Hokand’ın adeta "ölüler şehrine" dönüştüğünü ve bununla ilgili bilgilerin Özbekistan Ansiklopedisi'nde de yer aldığını dile getirdi.

Barlas, Taşnaklarla ilgili Fergana'nın çeşitli köylerinde yaptığı saha çalışmalarında, aradan bir asırdan fazla zaman geçse de Taşnakların yaptıkları katliam ve işkencelerin halkın hafızasından silinmediğini gözlemlediğini vurguladı.

Tiflis’te 1890’da kurulan ve faaliyetleri boyunca hep Müslüman Türkleri hedef alan Taşnak Partisinin bir terör örgütü olduğunu söyleyen Barlas, Fergana'daki katliamın Anadolu'daki 1915 olaylarından sonra meydana geldiğine işaret etti.

Barlas, Ermeni Taşnakların Şubat 1918’de Hokand'da ve Mart 1918’de Azerbaycan’da yaptıkları katliamların aynı amaçla yapıldığını ve sanki bir intikam alma niteliği taşıdığını vurgulayarak, Taşnak çetelerinin bir ay arayla yaptıkları bu katliamlarda Bakü'de 30 bin insanı öldürdüğünü de ifade etti.

"29 yıldır Taşnakların dünyadaki faaliyetlerini araştırıyorum"

Barlas, 1992'de Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi'nde okuduğu yıllardan beri Taşnakların dünyadaki faaliyetlerini araştırdığına değinerek, şöyle devam etti:

"29 yıldır Taşnakların Orta Asya, Kafkaslar, Anadolu ve dünyanın diğer bölgelerindeki faaliyetlerini araştırıyorum. Bununla ilgili olarak aralarında Özbekistan, Azerbaycan ve Türkiye'nin de bulunduğu dünyanın birçok ülkesindeki çeşitli kütüphane ve arşivlerde çalıştım. Taşnakların faaliyetiyle ilgili bugüne kadar yüzlerce makale, 8 kitap ve 4 belgesel hazırladım."

Barlas, yaptıkları çalışmalardan dolayı Azerbaycan Bilimler Akademisinin kendisine "fahri doktora" unvanı verdiğini belirterek, yazdığı kitapların birkaç dile çevrildiğini söyledi.

"Fergana’dan Karabağ'a Taşnaklar" kitabının şu anda Almanya’da yayına hazırlandığı bilgisini paylaşan Barlas, Özbekistan'da da Taşnakların Fergana'da yaptıklarıyla ilgili bir belgeselin çekimlerine başlandığını kaydetti.

 
Hava Durumu
Kurlar
 USD :  1.7
 EUR :  1.8507
 GBP :  2.1644
 TRY :  0.0526
 EUR/USD :  1.0886
YAZARLAR
İbrahim NƏBİOĞLU
100-cü GÜN
Dr. Nazim CEFERSOY
Azərbaycan-Türkiyə münasibətlərinə sabotaj cəhdləri var
Dr. Hatem CABBARLI
Nikol Paşinyanın siyasi-psixoloji portreti və Dağlıq Qarabağ münaqişəsi - TƏHLİL
Dr. Asif KURBAN
Bağımsızlığa Giden Yolda: 20 Ocak
Necdet SİVASLI
Azerbaycan Türkleri’nde "Ahır Çerşenbe" geleneği...
Araz ASLANLI
Şuşa Beyannamesi bölgesel barış ve iş birliğinin teminatı
Arif KESKİN
Sitem Ve Aklın Yolu
Dr. Afgan VELİYEV
Azərbaycan Cümhuriyyəti Parlamentinin ilk qadın əməkdaşı
Selçuk DÜZGÜN
AzerbayCAN’ımızdan Ne İstiyorlar?
Dr.Alesker ALESKERLİ
“Avrupa Parlamentosunun Kararı Ermenistan’ın Keyfini Kaçırdı”
Dr. Sinan OĞAN
Karabağ’da Olası Bir Savaşa Ne Kadar Hazırlıklıyız?
Dr. Cavid VELİYEV
Karabağ Zaferi’nin birinci yılında güney Kafkasya
Dr. Rövşen ŞAHBAZOV
29 Ekim Sabahı Uyanırken…
ÇOK OKUNANLAR bu hafta | bu ay
İstatistik
 
Haberleri referans göstererek yayımlayabilirsiniz.  NewsAze.com Azerbaycanla ilgili dünya genelinde çıkmış haberleri 4 dilden okuyucularıyla paylaşmaktadır.

Partnerler
www.tureml.com      www.haberaze.com     www.turkiyedeneval.com     www.evaxtar.az    www.turaltrade.com

Asersoft