AZ TR RU EN
»Giriş Sayfam Yap »Favorilere Ekle »Sitene Ekle »Arşiv
ANASAYFA FOTO GALERİ VİDEO HABER İLETİŞİM
     
SON DAKİKA : Türk Devletleri Teşkilatı Üyeleri Anayasa Yargısı Konferansı kuruldu     Azerbaycan’ın siber güvenlik adımına yerli teknoloji üreticisinden destek     Güneş sistemini tartışan öğrenciler Azerbaycan yolcusu     Washington’da buluşan Türklerden şehit diplomatlara anma, Ermeni iddialarına tepki     Azerbaycan, Türkiye’nin ’Koruyucu Aile Sistemi’ tecrübesinden istifade edecek     Şuşa’daki Zafer Kurultayı’nda ’güç birliğine’ vurgu yapıldı     Azerbaycan, Ukrayna’ya insani yardım gönderdi     Azerbaycan’dan Pençe-Kilit Operasyonu’nda şehit olan asker için taziye mesajı     Rusya Devlet Başkanı Putin, Ermenistan Başbakanı Paşinyan ile görüştü     Aliyev: Ermenistan, Nahçıvan’a yapılacak yolların koordinatlarını vermedi     Dünya turuna çıkan Türk "mim" sanatçısı Kılıç, ilk durağı Bakü’de     Azerbaycan’a girişlerde Kovid-19 PCR testi sunma zorunluluğu kaldırıldı     BMC, Azerbaycan’a 170 otobüs daha ihraç etti     Bakan Çavuşoğlu, Azerbaycanlı ve Türkmenistanlı mevkidaşlarıyla telefonda görüştü     Aliyev, Ermenistan’ın ilişkilerin normalleşmesi için sundukları teklifi kabul ettiğini bildirdi     TÜRKSOY Genel Sekreterlik görevini Sultan Raev devraldı     AB: Ermenistan ve Azerbaycan’la barış için somut süreç başlatmaya karar verdik     Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile telefonda görüştü     Azerbaycan: Brüksel’de Ermenistan’la barış için önemli adım atıldı     Azerbaycan Kültür Bakanı Kerimov, Şuşa’nın ’Türk Dünyası Kültür Başkenti’ ilan edilmesini değerlendirdi    
Güncel Haberler Politika Ekonomi Kültürel Spor Karabağ Diaspora Türk Dünyası Dünya
» "2018- Türk Dünyası Kültür Başkenti Kastamonu" tanıtıldı
30/01/2018 Yazdır

Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı TÜRKSOY tarafından 2018 yılı Türk Dünyası Kültür Başkenti olarak ilan edilen Kastamonu'nun tanıtım toplantısı gerçekleştirildi.

Anadolu'nun eski yerleşim birimlerinden biri olan Kastamonu'nun "2018-Türk Dünyası Kültür Başkenti" tanıtım toplantısına Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, TÜRKSOY Genel Sekreteri Prof. Düsen Kaseinov, Türkmenistan'ın Ankara Büyükelçisi İşankuli Amanlıyev, Kastamonu Valisi Yaşar Karadeniz, TBMM milletvekilleri, Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Toplantı Kastamonu’nun kültürel, doğal zenginliklerini ve TÜRKSOY’un Kültür Başkenti Projesi’ni anlatan tanıtım filmleri ile başladı. Filmlerin ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı Ankara Türk Dünyası Müzik Topluluğu tarafından konser sunuldu.

Konserde, Türk Dünyasının çeşitli bölgelerinin müzik örneklerinden birbirinden değerli eserler seslendirildi. Daha sonra Kastamonu Belediyesi Halk Oyunları ekibi, Sepetçioğlu yöresel halk oyununu sergiledi. Kastamonu Üniversitesinde okuyan Türk Dünyası öğrencilerin sunduğu dans gösterisi davetliler tarafından büyük beğeni topladı.

-TÜRKSOY halkları, gençleri, gönülleri birbirine bağlıyor-

Konserin ardından toplantıda konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, TÜRKSOY'un tarihçesinden bahsederek, "Kuruluşun amacı Türk Dünyası arasındaki kültürel işbirliği arttırmak, Türk kültürünün yaygınlaştırılmasını sağlamak, kültür alanında karşılıklı görüş alışverişini temin etmek, ülkelerin birbirine yakınlaşmasını sağlamak amacıyla kurumuş bir uluslararası bir kuruluş. Bu özelliği ile diyebiliriz ki, kuruluş Türk Dünyası'nın UNESCO'su gibi bir kuruluştur. Umarım daha da güçlenerek, Türk Dünyası'nın bir kültürel kuruluşu olarak üye ülkelerinin halklarını, gençlerini, dillerini, gönüllerini birbirine bağlamaya devam eden önemli bir kuruluş olmaya devam edecektir.

Bunu sağlayabilmek için ülkelerde bir kenti kültürel başkent ilan ederek, en az bir yıl sürecek etkinlikler kapsamında ülkeleri Kültürel Başkent üzerinden yaklaştırma fikri TÜRKSOY'a hareket kazandırmış ve TÜRKSOY uygulaması ile şimdiye kadar 6 şehir bu unvanı taşımıştır. Bu yıl Kastamonu Türk Dünyası Kültür Başkenti olmaya hak kazanmıştır. Kastamonu'nun tanınmasına vesile olmuştur. Bu süreç içerisinde çeşitli etkinlikler olacak" dedi.

Kültür Başkenti projesi kapsamında yıl içerisinde yapılacak faaliyetlere de değinen ve bu etkinliklerin Kastamonu'nun bütün dünyada tanıtılması için önemli olduğunu vurgulayan Bakan Kurtulmuş, "Kültür Başkenti çerçevesinde Kastamonu 50’den fazla etkinliğe evsahipliği yapacaktır. Uluslararası alanda Kastamonu'nun ve Türk kültürünün tanınabilmesi için çeşitli faaliyetler yapılacak. Kastamonu Kültür Başkenti olmayı çoktan hak etmiş bir kentimizdir. Kastamonu'ya bu unvan son derece yakışıyor." diye konuştu.

- Kastamonu Türk Dünyası ile köklü bağlara sahip –

Kastamonu'nun, Türk Dünyası ve “2017 Türk Dünyası Kültür Başkenti Türkistan” ile de derin bağlarının olduğunu dile getiren Kurtulmuş, "Kastamonu'nun Asya'nın derinlikleri ile de bağı vardır. Hz. Peygamber'den sonra başlayan, İslam'ın 2'nci büyük çıkışı Horasan erenlerinin marifetleri ile Anadolu'ya gelmiş, Hoca Ahmed Yesevi'nin öğretileri bu topraklara kadar Şeyh Şaban-ı Veli ile gelmiş, buradan Avrupa'nın içlerine ulaşmıştır. Şaban-ı Veli'nin düşünceleri Horasan erenlerine kadar gider. Kastamonu bu bağı sürdürebilen önemli şehirlerimizden birisidir." ifadelerini kullandı.

-Ahmet Yesevi’nin Türkistan’ından, Şaban-ı Veli’nin Kastamonu’suna-

Tanıtım toplantısında konuşma yapan TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, "Bu yıl bizim açımızdan ayrı bir anlam taşımaktadır. Türk Dünyası'nın UNESCO’su işlevini gören TÜRKSOY bu yıl kuruluşunun 25. yılını kutlamaktadır. Çeyrek asırlık tecrübesiyle TÜRKSOY, tüm dünyada tanınırlık kazanmış saygın bir kültürel diplomasi kuruluşu olarak yıl boyunca Kastamonu ile yan yana etkinlikler düzenleyecektir.
Kastamonu’dan önce Kazakistan’ın Türkistan şehri Türk Dünyası Kültür Başkentiydi. Geçtiğimiz yıl hoca Ahmet Yesevi hazretlerinin manevi himayesiyle çok verimli geçti. Bu yıl ise evliyalar diyarı Kastamonu’da Hoca Ahmet Yesevi ocağından çıkıp Anadolu’da İslam’ın yayılmasında büyük hizmetler görmüş Şaban-ı Veli’nin manevi himayelerinde pek çok yeni proje hedefliyoruz.” diye konuştu.

-Türk Dünyası Kültür Başkentleri Birliği Kurulacak-

Türk Dünyası’na Kültür Başkentliği yapmış şehirlerin birlikteliğini sağlamak için de çalışmalar yürütüldüğünü dile getiren Kaseinov, “ Türk Dünyası Kültür Başkentlerine kurumsal bir kimlik kazandırmak, bunun da merkezini Kastamonu yapmak projelerimizden bir tanesi. Türk Dünyası Kültür Başkentleri Birliği gibi bir yapı yerel yönetimlerimiz arasındaki ortaklığa yeni bir ivme kazandırabilir. Hali hazırda farklı Türk cumhuriyetlerinden yedi şehir bu unvanı taşımaktadır. Bu unvana sahip olan şehirlerimiz kültürel miras yönetimi ve kent diplomasisi alanında ciddi bir tecrübeye sahiptirler.

Bazı kültür başkentlerimiz daha sonra UNESCO listelerine dahil olmuşlardır. Kastamonu’nun da Türk Dünyası kültür başkentliğinden sonraki adımı, UNESCO programlarına aday olarak sahip olduğu zenginliği insanlığa mal etmek olmalıdır. Bu süreçte TÜRKSOY olarak başta Kültür ve Turizm Bakanlığı olmak üzere UNESCO Türkiye Milli Komisyonu ve diğer paydaş kurumlarımızla hep birlikte Kastamonu için çalışacağız. “ diye belirtti.

-Kültür Başkentinde Herkese Büyük Görevler Düşüyor-

Toplantıda konuşan ve Kastamonu’nun tanıtılması ve geliştirilmesi için bütün kurumlarca elbirliğiyle çok çalışılması gerektiğini vurgulayan Kastamonu Valisi Yaşar Karadeniz, “Kültür Başkenti olmakla iş bitmiyor, herkese büyük görevler düşüyor. Özellikle 2018 yılının çok iyi değerlendirmemiz ve Kastamonu’nun en büyük eksiği olan tanıtım eksikliğini gidermeye çalışmaya yönelmeliyiz. Tanıtım için buradaki faaliyetlerimizi iyi planlamamız ve bu faaliyetlerin hem Türkiye’ye hem Türk Dünyası’na hem de dünyaya iyi bir şekilde yapmalıyız” diye konuştu.

-Türk Dünyası Kültür Başkenti Kastamonu İçin Büyük Bir Fırsattır-

Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş ise yaptığı konuşmada, şehir olarak Türk Dünyası Kültür Başkenti olmaya hazır olduğunu belirterek, “Kastamonu’nun Türk Dünyası Kültür Başkenti seçilmesi bizim için büyük bir fırsatıdır. Kastamonu, bu unvana layık bir şehirdir. Biz, tüm dinamikleri ve halkıyla Türk Dünyası Kültür Başkentliği unvanını layıkıyla taşıyacağız ve bunun içinde ciddi faaliyetler sürdüreceğiz”

Tanıtım toplantısının ardından Bakan Kurtulmuş’a, TÜRKSOY Genel Sekreteri Kaseinov ve Türk Dünyasından gelen ülke temsilcilerine, Kastamonu’nun yöresel ürünlerinden oluşan hediye sepeti ile çeşitli hediyeler verildi.

 
Hava Durumu
Kurlar
 USD :  1.7
 EUR :  1.8507
 GBP :  2.1644
 TRY :  0.0526
 EUR/USD :  1.0886
YAZARLAR
İbrahim NƏBİOĞLU
100-cü GÜN
Dr. Nazim CEFERSOY
Azərbaycan-Türkiyə münasibətlərinə sabotaj cəhdləri var
Dr. Hatem CABBARLI
Nikol Paşinyanın siyasi-psixoloji portreti və Dağlıq Qarabağ münaqişəsi - TƏHLİL
Dr. Asif KURBAN
Bağımsızlığa Giden Yolda: 20 Ocak
Necdet SİVASLI
Azerbaycan Türkleri’nde "Ahır Çerşenbe" geleneği...
Araz ASLANLI
Şuşa Beyannamesi bölgesel barış ve iş birliğinin teminatı
Arif KESKİN
Sitem Ve Aklın Yolu
Dr. Afgan VELİYEV
Azərbaycan Cümhuriyyəti Parlamentinin ilk qadın əməkdaşı
Selçuk DÜZGÜN
AzerbayCAN’ımızdan Ne İstiyorlar?
Dr.Alesker ALESKERLİ
“Avrupa Parlamentosunun Kararı Ermenistan’ın Keyfini Kaçırdı”
Dr. Sinan OĞAN
Karabağ’da Olası Bir Savaşa Ne Kadar Hazırlıklıyız?
Dr. Cavid VELİYEV
Karabağ Zaferi’nin birinci yılında güney Kafkasya
Dr. Rövşen ŞAHBAZOV
29 Ekim Sabahı Uyanırken…
ÇOK OKUNANLAR bu hafta | bu ay
İstatistik
 
Haberleri referans göstererek yayımlayabilirsiniz.  NewsAze.com Azerbaycanla ilgili dünya genelinde çıkmış haberleri 4 dilden okuyucularıyla paylaşmaktadır.

Partnerler
www.tureml.com      www.haberaze.com     www.turkiyedeneval.com     www.evaxtar.az    www.turaltrade.com

Asersoft